Ja fotografējot ar zibspuldzi, mazuļa actiņās neiekrāsojas sarkani aplīši, tas var liecināt par sliktu slimību

Bērnu Klīniskās universitātes acu ārsti šodien, Reto slimību dienā nākuši klajā ar informāciju, ka divas retas acu slimības bērniņiem ir iespējams atklāt agrīni, ja vien mazuļiem tiek veikts vienkāršs skrīninga tests. Ja to izdarītu visiem jaundzimušajiem bērniņiem jau dzemdību nodaļās, agrīni varētu atklāt tādas slimības kā kataraktu un ļaundabīgo audzēju retinoblastomu.

Foto – unsplash

Tās abas var veiksmīgi ārstēt un reizēm arī glābt bērniņa dzīvību. Acu sarkanā reflekta testu kvalitatīvi var veikt ar oftalmoskopu, kam vajadzētu būt arī katra ģimenes ārsta kabinetā.

Mediķi skaidro, ka acu sarkanā refleksa tests būtu jāveic pirmajās dzīves dienās, pēc tam sešu nedēļu vecumā un pēc tam dzīves pirmajā dzīves gadā jau pie ģimenes daktera.

Šobrīd gan katrā dzemdību iestādē esot sava kārtība un diemžēl nav obligātas prasības jaundzimušajiem pārbaudīt acu zīlīšu sarkano refleksa testu, kas būtu ļoti svarīgi, uzsvērusi Elza Slaputra, Bērnu slimnīcas ārste – neonatoloģe.

“Ja vecāki pamana, ka mazulim vienā vai abās acu zīlītēs, fotografējot ar ieslēgtu zibspuldzi, neiekrāsojas sarkanie aplīši, testu vajag atkārtot. Sākotnēji vecāki var vērsties pie ģimenes ārsta, kurš veiks pārbaudi, izmantojot oftalmoskopu,” paskaidrojusi Bērnu slimnīcas Acu slimību klīnikas vadīāja Sandra Valeina.

Viņa arī min, ka, ja bērniņam tiešām atklātas šīs problēmas, tad pirmajā dzīves gadā tās ārstējot, rezultāts būtu ātrāks un labāks.

Sirdsmieram šo testu vienkāršotā versijā var veikt arī vecāki paši, jo tas ir vienkārši – vajag panākt, ka mazulis skatās tieši kamerā (testu var veikt arī ar mobilo telefonu!) un fotografēšanas brīdī tam ir ieslēgta zibspuldze.

Vairāk par testa veikšanu mājās pašu spēkiem ir izskaidrots Bērnu slimnīcas portālā veselapasule.lv.

 

COMMENTS

Pievienot komentāru