FM: Spēcīgs iekšējais pieprasījums nodrošina strauju ekonomikas izaugsmi

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada trešajā ceturksnī ir uzrādījis strauju izaugsmi, salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo ceturksni pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem datiem pieaugot par 4,7%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes publicētie dati.

Salīdzinot ar IKP ātro novērtējumu, kurš tika publicēts pirms mēneša, izaugsmes temps tikai nedaudz koriģēts uz leju – par 0,1 procentpunktu. Arī ceturkšņa griezumā Latvijas ekonomika ir strauji augusi – par 1,7% pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem.

Latvijas ekonomisko izaugsmi 2018. gada trešajā ceturksnī noteica spēcīgs iekšējais pieprasījums, privātajam patēriņam gada griezumā pieaugot par 4,7% un sabiedriskam patēriņam augot par 3,5%. Pozitīvo iekšējā patēriņa attīstības dinamiku turpina veicināt straujais atalgojuma pieaugums valstī, vidējai bruto darba samaksai šā gada trešajā ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada attiecīgo ceturksni palielinoties par 8,0%. Attiecīgi, spēcīgus pievienotās vērtības kāpumus uzrādījušas tādas nozares kā informācijas un komunikācijas pakalpojumi (+13,7% gada griezumā), komercpakalpojumi (+4,4%), izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi (+4,1%), kā arī sabiedriskā sektora sniegtie pakalpojumi, kas tiek nodrošināti Latvijas iekšējā tirgū. Tomēr vāju pieaugumu 0,6% apmērā, uzrādīja tirdzniecības nozare, ko negatīvi ietekmējuši vairumtirdzniecības rezultāti, kamēr mazumtirdzniecībā tika reģistrēta mērena, toties stabila izaugsme.

Pilnu ziņu skatīt Finanšu ministrijas mājaslapā: http://www.fm.gov.lv/lv/aktualitates/jaunumi/makroekonomika/59307-fm-specigs-ieksejais-pieprasijums-nodrosina-strauju-ekonomikas-izaugsmi.

Papildu informācija:

Lelde Grīnvalde

Komunikācijas departamenta direktora vietniece

Tālr.: (+371) 67083938

E-pasts: [email protected]

Latvijas Republikas Finanšu ministrija

Smilšu iela 1, Riga, LV-1919, Latvija

Mājaslapa: www.fm.gov.lv

E-pasts: [email protected]

Leave a Comment