ES augstākā tiesa paziņo, ka Meta ir jāierobežo dati personalizētām reklāmām

Facebook īpašniecei Meta ir jāsamazina cilvēku datu apjoms, ko tā izmanto personalizētām reklāmām, paziņojusi ES augstākā tiesa.

Eiropas Savienības Tiesa (EST) nolēma par labu privātuma aktīvistam Maksam Šremam, kurš sūdzējās, ka Facebook ļaunprātīgi izmantoja viņa personas datus par viņa orientāciju, lai mērķētu uz viņu reklāmas.

Sūdzībās, ko Austrijas tiesas pirmo reizi izskatīja 2020. gadā, M. Šremss apgalvoja, ka uz viņu tika mērķētas reklāmas, kas bija vērstas uz cilvēkiem ar netradicionālu orientāciju lai gan viņš nekad platformā nav dalījies ar informāciju par savu orientāciju.

Tiesa piektdien norādīja, ka datu aizsardzības tiesību akti viennozīmīgi neļauj uzņēmumam izmantot šādus datus personalizētai reklāmai: “Tiešsaistes sociālais tīkls, piemēram, Facebook, nevar izmantot visus iegūtos personas datus mērķtiecīgas reklāmas nolūkos, neierobežojot laiku un nenošķirot datu veidu.”

Dati, kas attiecas uz personas orientāciju, rasi vai etnisko piederību vai veselības stāvokli, tiek klasificēti kā sensitīvi, un saskaņā ar ES datu aizsardzības tiesību aktiem tiem ir noteiktas stingras apstrādes prasības.

Meta apgalvo, ka tā neizmanto tā sauktos īpašās kategorijas datus, lai personalizētu reklāmas. “Mēs gaidām Tiesas sprieduma publicēšanu un savlaicīgi sniegsim plašāku informāciju,” sacīja Meta pārstāvis, atbildot uz piektdien publicēto sprieduma kopsavilkumu.

Viņi teica, ka uzņēmums privātumu uztver “ļoti nopietni” un ir ieguldījis vairāk nekā piecus miljardus eiro, “lai privātumu iestrādātu visu mūsu produktu pamatā”. Viņi piebilda, ka Facebook lietotāji var piekļūt arī plašam rīku un iestatījumu klāstam, lai pārvaldītu, kā tiek izmantota viņu informācija.

“Mēs esam ļoti gandarīti par spriedumu, lai gan šāds rezultāts bija ļoti gaidīts,” sacīja Šrema advokāte Katarīna Rābe-Stupniga. “Pēc šī sprieduma tikai nelielu daļu Meta datu kopuma būs atļauts izmantot reklāmām – pat tad, ja lietotāji piekrīt reklāmām,” viņi piebilda.

Advokātu biroja “Freeths” partneris Vils Ričmonds-Kogans sacīja, ka ES tiesas lēmumam būs “nozīmīga ietekme”, lai gan tas nav saistošs Apvienotās Karalistes tiesām: “Meta ir nopietni apšaubījusi savu iecienīto uzņēmējdarbības modeli, kas paredz vākt, apkopot un izmantot ievērojamus datu krājumus par pēc iespējas vairāk personām, lai gūtu bagātīgu ieskatu un mērķtiecīgi atlasītu personalizētu reklāmu,” viņš teica.

Viņš piebilda, ka uzņēmums varētu saskarties ar līdzīgām problēmām citās jurisdikcijās, pamatojoties uz tām pašām bažām.

 

Leave a Comment