Divas glāzes nedēļā – maksimums? Zinātnieki ir atklājuši, cik daudz drīkst dzert

Izglābties no infarkat un nomirt no insulta?

Pētījuma rezultāti, kas publicēti žurnālā Lancet, ir 83 neatkarīgu zinātnisku darbu sīkas analīzes rezultāts, kur mērķis tika uzstādīts izpētīt alkohola ietekmi uz organismu ( un mūsu veselību kopumā) ilgtermiņa perspektīvā.

Kopumā tika izananlizēti 522 tūkstoš 912 cilvēku dati, kuriem nav sirds-asinsvadu slimību pazīmes, no 19 valstīm ar salīdzinoši augstu ienākumu līmeni.

Atkarībā no ik nedēļas izdzerto alkoholisko dzērienu daudzuma, dalībnieki tika iedalīti astoņās grupās. Aprēķinā tika ņemti vērā arī citi riska faktori, piemēram, smēķēšana vai diabēta esamība.

LASI VĒL:4 triki: kā panākt, lai viņš pēc tevis ilgotos

Katram pretendentam tika veikta ilgtermiņa uzraudzība – no pusotra līdz 13 gadiem. Pa šiem gadiem vairāk nekā 40 tūkstoši respondentu dažādā vecumā nomira, vairāk nekā 39 tūkstošiem tika diagnosticēta kāda no sirds-asinsvadu sistēmas saslimšanām.

Ap 40 gadiem visiem alkohola lietotājiem tika konstatēta sagaidāmā dzīves ilguma samazināšanās.

Neatkarīgi no konkrētā iemesla, letāla iznākuma ticamība parāda acīmredzamu – lai arī nelineāru – atkarību no izdzertā alkohola daudzuma. Turklāt dzīves ilgums sāk samazināties jau mazākajā pakāpē – ne mazāk kā 100 ml nedēļā (sausā vīna pudelē ir vairāk nekā 100 ml spirta).

Insulta, išēmisko slimību, sirds nepietiekamības, hipertonijas vai aortas aneirisma iespējamība ar letālu iznākumu parādīja tiešu atkarību no izdzertā alkohola daudzuma.

Vienīgais izņēmums – infarkta iespējamība, kas patiešām nedaudz samazinājās, atkarībā no regulāri lietotā alkohola devas. Tomēr šo samazināšanos ar uzviju kompensēja citas saslimšanas.

LASI VĒL:4 triki: kā panākt, lai viņš pēc tevis ilgotos

Kopumā ap 40 gadu vecumu visi pētījuma dalībnieki, kuri lietoja alkohola, uzrādīja sagaidāmā dzīves ilguma samazināšanos – no pusgada tiem, kuri alkoholu lieto vismazāk, līdz pieciem gadiem tiem, kuri regulāri lieto vairāk nekā 350 ml tīra spirta nedēļā.

Atgādināšu, ka pēdējā grupā iekļūst gandrīz katrs iepriekš minētais vidēji statistiskais latvietis.

avots

Pievienot komentāru