Apdraudētas miljoniem cilvēku dzīvības: kādas ir ledāju kušanas sekas Arktikā

Zinātnieki sniedza negatīvas prognozes par to, kāda būs miljoniem cilvēku nākotne saistībā ar Arktikas ledāju kušanu.

Kas cilvēci sagaida tuvākajā nākotnē, noskaidroja Abiem.info žurnālisti.

Desmit gadu jautājums

Kā vēsta britu izdevums The Guardian, desmit gadu laikā ledus Arktikā var pazust. Tas izriet no zinātnieku ziņojuma ANO Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām un kriosfēras stāvokli pušu 27. konferences ietvaros.

“Šobrīd mēs neko nevaram darīt lietas labā. Mēs vienkārši sapucējāmies un ļāvām sistēmai kļūt pārāk karstai,” teikts dokumentā. Šādu viedokli pauž Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta darbiniece un pētījuma līdzautore Džūlija Brigema-Greta.

 

Katastrofālas sekas

Tajā pašā laikā zinātnieki modelēja notikumu tālāko attīstību. Tātad pēc jūras ledus izzušanas atvērsies tumšais Ziemeļu Ledus okeāns, kas siltumu nevis atstaros, bet uzņems.

Zinātnieki ir aprēķinājuši, ka Arktika sasilst aptuveni četras reizes ātrāk nekā pārējā pasaule. Tie ir rekordlieli karstuma viļņi, kas var izraisīt “kušanas ūdens impulsu”. Tas nav noticis 130 000 gadu. Tā būs katastrofa piekrastes rajonu iedzīvotājiem. Plus liela mēroga plūdu draudi. Kopumā perspektīvas ir tālu no gaišas.

Ir vērts atzīmēt, ka zinātnieki pastāvīgi brīdina pasauli par globālo sasilšanu. Tātad, pēc klimatologa Johana Rokstrēma domām, nepilna pusgadsimta laikā temperatūras paaugstināšanās dēļ no Brazīlijas, Indijas, daļām Āfrikas un Tuvajiem Austrumiem var sākties masveida emigrācija.

2,4 grādu sasilšana draud Zemei ar neparedzamām un katastrofālām sekām un pilnīgi jauniem dzīves apstākļiem. Ir pat iespējams, ka daļa planētas pārstās būt apdzīvojama.

 

Kā ierobežot globālo sasilšanu pasaulē

Lai ierobežotu globālo sasilšanu, aptuveni divi simti valstu 2015. gadā parakstīja Parīzes klimata vienošanos. Tās mērķis ir samazināt emisijas, tehnoloģiski pārkārtot un pielāgoties notiekošajām izmaiņām. Sagaidāms arī atjaunojamo energoresursu īpatsvara pieaugums.

 

Leave a Comment