Amazon seko Google un izmantos kodolenerģijas risinājumu datu centru darbināšanai

Amazon pievienojas Google un Microsoft, pārorientējoties uz kodolenerģiju, lai apmierinātu pieaugošo pieprasījumu un vienlaikus sasniegtu klimata mērķus.

Amazon investē ASV uzņēmumā X-energy, lai izmantotu kodolreaktorus savu datu centru darbināšanai. Šis paziņojums nāca divas dienas pēc tam, kad paziņojumu līdzīgā veidā izplatīja Google, jo abi tehnoloģiju giganti meklē jaunus bezoglekļa elektroenerģijas avotus, lai apmierinātu datu centru un mākslīgā intelekta pieaugošo pieprasījumu.

X-energy trešdien paziņojumā norādīja, ka Amazon vada 500 miljonu ASV dolāru (385 miljonu eiro) finansējuma kārtu. Citi ieguldītāji ir Citadel dibinātājs un izpilddirektors Kens Grifins, Ares Management Corporation, privātā kapitāla uzņēmums NGP un Mičiganas Universitāte. Amazon daļas apjoms netiek izpausts, lai gan uzņēmums ieņems divas vietas X-energy direktoru padomē.

“Ieguldījumi no Amazon, mūsu C-1 sērijas finansētājiem un tādiem vērtīgiem partneriem kā Dow un ASV Enerģētikas departaments uzsver X-energy vadošo lomu SMR [mazo modulāro reaktoru] tehnoloģijas komercializācijā un tīras, drošas, pieejamas un uzticamas enerģijas nodrošināšanā, kas pasaulei ir nepieciešama jau tagad,” teica X-energy dibinātājs un izpilddirektors Kams Gaffarians.

Amazon un X-energy mērķis ir līdz 2039. gadam nodrošināt vairāk nekā 5 gigavatu SMR ģenerētas enerģijas izmantošanu.

Tīras enerģijas pieprasījums

Amazon investīcijas tika veiktas pēc tam, kad ASV Trīs jūdžu salas atomelektrostacijas īpašnieks Constellation Energy pagājušajā mēnesī paziņoja, ka plāno atjaunot reaktora darbību, lai nodrošinātu Microsoft datu centru darbību. Šajā spēkstacijā 1979. gadā notika liela kodolavārija, taču tajā netika ievainoti cilvēki.

Microsoft, Google un Amazon ir ieguldījuši līdzekļus saules un vēja tehnoloģijās, kas ražo elektroenerģiju, neradot siltumnīcefekta gāzu emisijas. Tagad tās apgalvo, ka tām ir jāturpina tīras elektroenerģijas meklējumi, lai apmierinātu gan pieprasījumu, gan savas saistības samazināt emisijas.

Kodolenerģija ir klimata risinājums, jo tās reaktori neizdala planētu sasildošās siltumnīcefekta gāzes, ko rada spēkstacijas, kurās sadedzina fosilo kurināmo, piemēram, naftu, ogles un gāzi.

Pieprasījums pēc enerģijas pasaulē strauji pieaug, jo ēkas un transportlīdzekļi kļūst arvien elektrificētāki. Pagājušajā gadā cilvēki patērēja vairāk elektrības nekā jebkad agrāk, radot slodzi elektrotīkliem visā pasaulē. Lielu pieprasījumu rada arī datu centri un mākslīgais intelekts.

Starptautiskā Enerģētikas aģentūra prognozē, ka 2026. gadā datu centru kopējais elektroenerģijas patēriņš varētu sasniegt vairāk nekā 1000 teravatstundu, kas ir vairāk nekā divkāršojies salīdzinājumā ar 2022. gadu.

Aprēķini liecina, ka viena teravatstunda var apgādāt ar elektroenerģiju 70 000 mājsaimniecību gada laikā. “Mākslīgais intelekts ievērojami palielina datu centru un elektroenerģijas apjomu, kas nepieciešams elektrotīklam,” aģentūrai AP sacīja Amazon Web Services viceprezidents globālo datu centru jautājumos Kevins Millers. Viņš piebilda: “Mēs uzskatām, ka progresīvas jaunas kodoljaudas jaudas ir patiešām svarīgas un būtiskas.”

Kodolreaktori

Mazie modulārie reaktori ir kodolreaktoru veids, kas var saražot līdz aptuveni vienai trešdaļai enerģijas salīdzinājumā ar tradicionālo reaktoru. Izstrādātāji apgalvo, ka mazos reaktorus varēs uzbūvēt ātrāk un lētāk nekā lielus reaktorus, pielāgojot tos konkrētās vietas vajadzībām.

Ja Kodolenerģijas regulēšanas komisija dos atļauju būvēt un ekspluatēt šo projektu un ja tehnoloģija būs veiksmīga, viņi plāno sākt ražot elektroenerģiju 2030. gadu sākumā.

Reaktori pašlaik tiek izstrādes stadijā, un neviens no tiem pašlaik nenodrošina elektroenerģijas piegādi ASV elektrotīklam. Lielie investori var palīdzēt to mainīt, un šie paziņojumi varētu būt “lūzuma punkts”, kas padarīs šo tehnoloģiju patiešām iespējamu.

 

Leave a Comment