Aizsardzības ministrija nāk klajā ar svarīgu paziņojumu saistībā ar VAD karavīru atalgojumu

Šodien Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departaments nācis klajā ar izmaiņām Valsts Aizsardzības Dienesta karavīru atalgojumā.

Plānots, ka Valsts Aizsardzības Dienesta karavīri, kas izvēlējušies dienēt brīvprātīgi, saņems divas reizies lielāku kompensāciju, nekā Lietuvā, Somijā un Igaunijā.

Ziņots, ka VAD karavīrs saņems 600 eiro kompensāciju katru mēnesi. Salīdzinoši, Lietuvā kompensācijas apjoms ir no 239 līdz 374 eiro mēnesī, Somijā – 165 līdz 363 eiro, Igaunijā – 100 līdz 230 eiro. Kompensācijām papildus pienākas sociālās garantijas.

Lasi vēl: “Es lūdzu piedošanu”: Pugačova izmisīgi meklē iespējas atgriezties Krievijā

Gala lēmumu pieņems Ministru kabinēts. Vēl tiks lemts par atvaļinājuma kompensācijām.

Latvijā Valsts Aizsardzības Dienestā dienē vīrieši vecumā no 18 līdz 27 gadiem. Tāda paša vecuma vīrieši dienē Igaunijā, savukārt Lietuvā tie ir no 18 līdz 23 gadiem, bet Somijā līdz 30. Visās valstīs sievietes var pieteikties brīvprātīgi, pēc pāsu izvēles.

Somijas bruņotajos spēkos ik gadu tiek uzņemti 21 000 jaunu karavīru. Lietuvā – 4000, bet Igaunijā – 3500. Vairums karavīru piesakās brīvprātīgi.

Lativjas Nacionālo Bruņoto spēku dienests ilgs 11 mēnešus. Lietuvā – 9 mēnešus. Igaunijā šis laiks svārstās no 6 līdz 11 mēnešiem, atkarībā no specialitātes, bet Somijā – 6 līdz 12 mēneši.

5. aprīlī Saema pieņēma VAD likumu, kurā teikts, ka jauniešiem, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, noteikts pienākums dienēt. Šis pienākums jāveic ne vēlāk kā gadu pēc izglītības iestādes absolvēšanas, vai 24 gadu vecuma sasniegšanas.

Lasi vēl: Negaidīti mūžībā devies 19 gadus vecs boksa talants. Ģimene un fani sēro.

Dienestam brīvprātīgi var pieteikties sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Pirmais iesaukums norisināsies 1. jūlijā pēc brīvprātības principa. No 2024. gada dienests būs obligāts.

COMMENTS

Leave a Comment