Aicinājums: Rīgā atklās unikālu bezmaksas gaisa kvalitātes brīdinājumu sistēmu

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem gaisa piesārņojums ir viens no biežākajiem priekšlaicīgas nāves un slimību cēloņiem pasaulē. Īpaši sensitīvām personām pat īslaicīga gaisa piesārņojuma iedarbība var pasliktināt plaušu darbību, saasināt astmu vai elpošanas ceļu infekcijas. Gaisa piesārņojuma koncentrācijas gaisā var ievērojami mainīties dažu stundu laikā.

Otrdien, 27.februārī, plkst. 10:00 Rīgas Domē, Rīgā, Rātslaukuma 1 tiks atklāts bezmaksas pakalpojums Riga airTEXT, kas brīdinās par gaisa kvalitātes pasliktināšanos pilsētā.

Pasākumā piedalīsies pārstāvji no Eiropas Kosmosa aģentūras, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Rīgas Dome, kā arī pakalpojuma izstrādātāji un vides eksperti no privātā sektora un akadēmiskās vides.

Ar Riga airTEXT palīdzību jebkuram iedzīvotājam būs iespēja saņemt bezmaksas gaisa piesārņojuma brīdinājumus īsziņas un e-pasta veidā. Īpašā tīmekļa vietnē un bezmaksas mobilajā aplikācijā būs iespēja iepazīties ar trīs dienu prognozi par gaisa piesārņojumu, ziedputekšņu koncentrāciju un UV starojumu. Riga airTEXT ļaus iedzīvotājiem iepriekš sagatavoties īslaicīgiem pasliktinātā gaisa kvalitātes periodiem. Piemēram, cilvēki ar astmu vai sirds slimībām varēs atbilstoši reaģēt, ņemot līdzi inhalatoru vai izvairoties no intensīvas fiziskām nodarbībām brīvā dabā.

Riga airTEXT servisu izstrādāja Lielbritānijas un Latvijas eksperti no CERC un SIA Estonian, Lithuanian and Latvian Environment (ELLE) ar Copernicus atmosfēras monitoringa sistēmas (CAMS) finansiālu atbalstu. Rīgas Dome un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija cieši sadarbojās ar brīdināšanas sistēmas izstrādātājiem, lai nodrošinātu piedāvātā servisa atbilstību iedzīvotāju vajadzībām. Riga airTEXT izstrāde bija iespējama, pateicoties Eiropas Savienības (ES) finansējumam CAMS programmā, kas ir daļa no Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF) īstenotās ES Copernicus Zemes novērojumu programmas.

Pievienot komentāru