Tirgu apkopojums: Ķīnas izaugsmes pasākumi veicina Eiropas akciju pieaugumu

Ķīnas stimulēšanas politika veicināja akciju tirgu izaugsmi visā Eiropā, jo īpaši nozarēs, kas ir vairāk pakļautas Ķīnas patērētāju pieprasījumam, piemēram, luksusa un automobiļu rūpniecības akcijās.

Pēc tam, kad pagājušajā nedēļā FED samazināja procentu likmi, riska noskaņojums turpināja veicināt pasaules akciju tirgu izaugsmi, ko veicināja arī šonedēļ paziņotie Ķīnas būtiskie stimulēšanas pasākumi.

Eiropas tirgi bija galvenie ieguvēji no Ķīnas papildu atvieglojumu politikas, un spēcīgu kāpumu piedzīvoja tādi sektori kā luksusa preču un automobiļu ražošanas nozares, kas ir vairāk atkarīgas no Ķīnas tirgiem.

Izejvielu jomā strauji pieauga metālu cenas, zeltam atkal sasniedzot jaunu augstāko līmeni, bet, ņemot vērā optimismu saistībā ar pieprasījuma pieaugumu Ķīnā, pieauga arī sudraba un vara cenas.

Turpretī jēlnaftas cena samazinājās līdz divu nedēļu zemākajam līmenim pēc ziņām, ka OPEC+ decembrī turpinās plānoto ieguves apjoma palielināšanu.

Eiropa

Galvenie bāzes indeksi plāno palielināt nedēļas pieaugumu, Euro Stoxx 600 pieaugot par 0,93%, DAX – par 2,77%, CAC 40 – par 3,22% un FTSE 100 – par 0,67% pēdējo piecu tirdzniecības dienu laikā.

Gan Euro Stoxx 600, gan DAX ceturtdien sasniedza jaunus augstākos rādītājus, ko veicināja pieaugums luksusa patēriņa un automobiļu ražošanas nozarēs, ko sekmēja Ķīnas politika. Arī tehnoloģiju akciju rezultāti uzlabojās, atspoguļojot Volstrītas tendenci, jo ASV mikroshēmu ražotājs Micron paaugstināja savu ieņēmumu prognozi.

Nedēļas laikā LVMH pieauga par 11,5 %, ASML – par 5,38 %, Hermès – par 13,63 %, L’Oréal – par 9,91 %, bet Siemens AG – par 7,97 %.

Turklāt spēcīgās metālu cenas veicināja kalnrūpniecības uzņēmumu akciju pieaugumu, un Rio Tinto pieauga par 11,28 %, Glencore – par 8,10 %, bet Anglo American – par 11,70 % tajā pašā laikposmā.

Turpretī enerģētikas nozares akciju rezultāti bija vājāki naftas cenu krituma dēļ: Shell samazinājās par 6,45 %, BP – par 7,49 % un TotalEnergies – par 4,37 % piecu dienu tirdzniecības periodā.

Commerzbank akcijas pieauga līdz jaunam 12 gadu maksimumam pēc tam, kad Itālijas aizdevējs UniCredit pirmdien palielināja savu līdzdalību līdz 21% pēc tam, kad iepriekšējā nedēļā iegādājās 9% akciju paketi.

Ņemot vērā šo ievērojamo akciju daļu, kurā Vācijas valdībai pieder 12 % akciju, iespējama pilnīga pārņemšana var kļūt neizbēgama.

Ekonomikas jomā saskaņā ar S&P Global ātrajiem datiem eirozonas uzņēmējdarbības aktivitāte gan apstrādes rūpniecības, gan pakalpojumu nozarē septembrī strauji samazinājās.

Vājie rādītāji pastiprinājuši gaidas, ka Eiropas Centrālā banka paātrinās procentu likmju samazināšanu.

Volstrīta

ASV akciju tirgi, visticamāk, noslēgs nedēļu augstāk, jo FED procentu likmju samazināšana turpina atbalstīt tirgus kāpumu.

Pēdējo piecu tirdzniecības dienu laikā Dow Jones Industrial Average pieauga par 0,27%, S&P 500 – par 0,75%, bet Nasdaq Composite – par 1,35%.

Nozaru līmenī seši no vienpadsmit nozarēm uzrādīja iknedēļas pieaugumu, un materiālu nozares bija līderis, kas pieauga par 3,04 %, ko veicināja strauji augošās metālu cenas.

Arī tehnoloģiju un patēriņa preču sektori uzrādīja labākus rezultātus, pieaugot attiecīgi par 2,4 % un 4,61 %. Turpretī enerģētikas sektors straujā naftas cenu krituma dēļ saruka par 3,48 %.

Pusvadītāju sektors atguva dinamiku, jo Micron pozitīvās vadlīnijas ceturtdien palielināja tās akciju cenu par 13 %, tādējādi paceļot arī citus mikroshēmu ražotājus, un gan Nvidia, gan AMD nedēļas laikā pieauga par vairāk nekā 7 %.

Saskaņā ar S&P Global datiem ASV ražošanas PMI septembrī samazinājās trešo mēnesi pēc kārtas, turklāt strauji kritās arī patērētāju uzticēšanās, kas liecina par drūmām ekonomikas perspektīvām.

Tomēr tika apstiprināts, ka valsts IKP pieaugums otrajā ceturksnī bija 3%, un nodarbinātības dati liecināja par pozitīvām pazīmēm. Tomēr tirgi joprojām prognozē, ka FED vēl vairāk samazinās procentu likmes.

 

Leave a Comment