ASV apstiprina straujus tarifu paaugstinājumus Ķīnai: daudzi no tiem sāksies 27. septembrī

Baidena administrācija piektdien noteica straujus tarifu paaugstinājumus Ķīnas importam, tostarp 100 % nodokli elektriskajiem transportlīdzekļiem, lai stiprinātu stratēģiski svarīgu iekšzemes rūpniecības nozaru aizsardzību pret Ķīnas pārmērīgu ražošanas jaudu, ko veicina valsts.

ASV tirdzniecības pārstāvis paziņoja, ka daudzi no tarifiem, tostarp 100 % nodoklis Ķīnas elektriskajiem transportlīdzekļiem, 50 % nodoklis saules baterijām un 25 % nodoklis tēraudam, alumīnijam, elektrisko transportlīdzekļu baterijām un svarīgākajiem minerāliem, stāsies spēkā 27. septembrī.

Piektdien publicētajā noteikumā ziņojumā norādīts, ka 50 % nodoklis Ķīnas pusvadītājiem, kas tagad ietver divas jaunas kategorijas – saules paneļos izmantojamo polisilikonu un silīcija plāksnes -, sāks darboties 2025. gadā.

USTR atstāja nemainīgu tarifu palielinājumu līdz 25 % no nulles litija jonu baterijām, minerāliem un komponentiem, palielinājumam attiecībā uz baterijām elektriskajiem akumulatoriem stājoties spēkā 27. septembrī, bet attiecībā uz visām citām ierīcēm, tostarp portatīvajiem datoriem un mobilajiem tālruņiem, – 2026. gada 1. janvārī.

Baltā nama galvenā padomniece ekonomikas jautājumos Lēla Brainarda aģentūrai Reuters sacīja, ka lēmums pieņemts, lai nodrošinātu, ka ASV elektroiekārtu ražošanas nozare diversificē savu darbību, atsakoties no Ķīnas dominējošās piegādes ķēdes.

Viņa sacīja, ka šādi “stingri, mērķtiecīgi” tarifi ir nepieciešami, lai neitralizētu Ķīnas valsts subsīdijas un tehnoloģiju nodošanas politiku, kas ir novedusi pie pārmērīgām investīcijām un pārmērīgas ražošanas jaudas. Taču Vašingtona pati iegulda simtiem miljardu dolāru lielas nodokļu subsīdijas, lai attīstītu vietējās elektroiekārtu, saules enerģijas un pusvadītāju nozares.

“Šeit noteiktais 100 % tarifs elektriskajiem transportlīdzekļiem patiešām atspoguļo ļoti būtiskas negodīgas izmaksu priekšrocības, ko jo īpaši Ķīnas elektriskie transportlīdzekļi izmanto, lai elpu aizraujošā tempā dominētu automobiļu tirgos citās pasaules daļās,” teica Brainards. “Viceprezidenta un prezidenta vadībā tas šeit nenotiks.”

Ķīna ir apsolījusi veikt atbildes pasākumus pret “iebiedējošo” tarifu paaugstināšanu un apgalvoja, ka tās elektromobiļu nozares panākumi ir saistīti ar inovācijām, nevis valdības atbalstu. Ķīnas vēstniecības Vašingtonā preses pārstāvis uzreiz neatbildēja uz lūgumu sniegt komentārus.

Augstāki ASV tarifi stājas spēkā brīdī, kad gan viceprezidente Kamala Harisa, gan bijušais prezidents Donalds Tramps uzrunā vēlētājus automobiļu un tērauda ražotnēs, cenšoties pozicionēt stingru nostāju Ķīnas jautājumā pirms novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Tramps ir apsolījis piemērot 60 % tarifus visam Ķīnas importam.

Arī Eiropas Savienība un Kanāda ir paziņojušas par jauniem importa tarifiem Ķīnas elektriskajiem transportlīdzekļiem, un Kanāda ir paziņojusi par jauniem importa tarifiem Ķīnas elektriskajiem transportlīdzekļiem, kas ir līdzvērtīgi ASV noteiktajiem 100 % nodokļiem.

Galīgais lēmums par tarifu piemērošanu tomēr sniedz zināmu pagaidu atvieglojumu ASV ostu operatoriem, kuriem draudēja jauns 25 % tarifs masveida kuģu celtņiem, kas ir nozare, kurā dominē Ķīna un kurā nav ASV ražotāju.

Katra celtņa izmaksas tiktu palielinātas par miljoniem dolāru. USTR paziņoja, ka atļaus atbrīvojumu no tarifiem visiem Ķīnas ostu celtņiem, kas pasūtīti pirms 14. maija sākotnējā paziņojuma par tarifu piemērošanu, ja vien tie tiks piegādāti līdz 2026. gada 14. maijam.

USTR paaugstināja tarifus medicīniskām sejas maskām un ķirurģiskiem cimdiem no sākotnēji ierosinātajiem 25 %

 

Leave a Comment