Garda tomātu mērce ziemai, mājās gatavota no tomātiem

Mājas tomātu mērce ir kas vairāk nekā tikai garšviela vai piedeva ēdienam. Tā ir īsta garšu eksplozija, kas ne tikai padara ēdienu īpašu, bet arī ļauj baudīt dabīgas, svaigas un kvalitatīvas sastāvdaļas.

Pretēji veikalā pieejamajām tomātu mērcēm, kas bieži satur konservantus, pievienotu cukuru un citas piedevas, pašgatavota mērce ir pilnīgi dabiska un veselīga alternatīva.

Turklāt, gatavojot mājās, vari kontrolēt garšvielu daudzumu un pielāgot to savai gaumei. Šādu tomātu mērci var izmantot dažādiem ēdieniem – sākot no picām un makaroniem, līdz pat gaļas ēdieniem un sautējumiem.

Apskatīsim, kā soli pa solim pagatavot gardu mājas tomātu mērci, kas būs lielisks papildinājums ziemas krājumiem.

Mērces daudzpusīgums un pielāgojamība

Mājas tomātu mērces lielākā priekšrocība ir tās daudzpusīgums. To var izmantot tāpat, kā parasti lietojat veikalā nopērkamo mērci, bet ar būtisku uzlabojumu – tu zini, kas tajā ir iekšā.

Vai nu gatavojot picu, kurai nepieciešama tomātu bāze, vai arī pievienojot to makaronu ēdienam, mājas tomātu mērce dod pilnīgi citu garšu.

Mērce ir lieliski piemērota arī dažādiem gaļas ēdieniem – piemēram, vistas sautējumiem, zivs ēdieniem vai pat grilētiem dārzeņiem.

Tā ir ideāla sastāvdaļa, kas piešķir ēdieniem svaiguma un mājīguma sajūtu.

Lasi vēl: Baklažānu salāti ar papriku, tomātiem un sīpoliem, gatavojam gardus salātus ziemai

Garšvielu pielāgošana ir vēl viens būtisks šīs mērces pluss. Gatavojot to mājās, vari brīvi eksperimentēt ar garšvielām, lai panāktu tieši tādu garšu, kādu vēlies.

Ja esi asu ēdienu cienītājs, pievieno nedaudz žāvētu čili piparu. Ja vēlies, lai mērce būtu saldāka, vari pievienot vairāk cukura.

Tāpat arī garšvielu intensitāti vari pielāgot, atkarībā no tā, kādā ēdienā šo mērci plāno izmantot.

Mājas tomātu mērces sagatavošanas process

Lai gan tomātu mērces gatavošanas process nav sarežģīts, tas prasa laiku un pacietību. Taču ieguldītais darbs noteikti atmaksāsies, jo rezultātā iegūsi bagātīgu, garšīgu mērci, kuru vari uzglabāt un baudīt visu ziemu.

Viens no svarīgākajiem soļiem ir kvalitatīvu tomātu izvēle. Mērcei vislabāk piemēroti būs svaigi, sulīgi tomāti, jo tie piešķirs mērcei īpaši spilgtu un dabīgu garšu.

Pirmais solis, lai uzsāktu tomātu mērces gatavošanu, ir rūpīgi nomazgāt visus tomātus. Svarīgi ir nodrošināt, ka uz tomātiem nepaliek netīrumi vai pesticīdu atliekas, ja tie nāk no dārza vai tirgus.

Nomazgātos tomātus pārgriež uz pusēm un izņem bojātās vai zaļās daļas. Ja vēlies, vari noņemt arī tomātu ādu – to var izdarīt, iegremdējot tomātus uz pāris minūtēm karstā ūdenī. Pēc tam āda viegli atdalīsies, ļaujot tev iegūt mīkstākus un vienmērīgākus tomātu gabalus.

Kad tomāti ir sagatavoti, tie tiek sautēti, līdz kļūst mīksti un sulīgi. Šis solis ir ļoti svarīgs, jo sautēšanas procesā atbrīvojas tomātu sulas, kas veido mērces bāzi.

Pēc sautēšanas tomātus izberž caur gaļasmašīnu vai blenderi, lai iegūtu vienmērīgu konsistenci. Rezultātā veidojas bieza, viendabīga mērce, kas ir gatava tālākai pārstrādei.

Garšvielu pievienošana un mērces konservēšana

Lai gan pamatā šī recepte ir vienkārša, tu vari brīvi eksperimentēt ar garšvielām, lai piešķirtu mērcei savu unikālo garšu.

Tradicionāli tomātu mērcei pievieno nedaudz sāls, bazilika un piparus, taču vari pievienot arī ķiplokus, oregano vai pat nedaudz čili, lai piešķirtu tai asumu.

Šeit svarīgs ir līdzsvars – nevajag pārcensties ar garšvielām, jo tomātu mērce jāspēj izmantot dažādos ēdienos, un tai jābūt universālai.

Kad mērce ir gatava, to ielej sagatavotajās stikla burkās, kurām iepriekš jābūt rūpīgi sterilizētām. Lai nodrošinātu maksimālu svaigumu un ilgtspēju, katrā burciņā vari ielikt vienu svaigu bazilika lapiņu, kas piešķirs papildu aromātu.

Pēc tam burkas cieši aizver un vāra ūdens peldē apmēram vienu stundu, lai tās noslēgtu un nodrošinātu, ka mērce ilgstoši saglabājas svaiga.

Viens no svarīgākajiem soļiem konservēšanas procesā ir burku atdzesēšana. Kad tās ir noslēgtas un izvārītas, tās atstāj ūdenī, lai tās pakāpeniski atdziest.

Šis process palīdz saglabāt spiedienu un nodrošina, ka burkas būs cieši noslēgtas. Kad burkas ir pilnībā atdzisušas, tās var izņemt un novietot vēsā, tumšā vietā, piemēram, pagrabā vai skapī.

Pareizi uzglabātas, šādas mājas tomātu mērces burkas var glabāties visu ziemu, un tās būs lielisks papildinājums dažādiem ēdieniem.

Mājas tomātu mērces izmantošana un uzglabāšana

Pēc burkas atvēršanas mērce jāuzglabā ledusskapī un jāizlieto dažu dienu laikā. Tā kā pašgatavota mērce nesatur konservantus, tā var ātrāk sabojāties nekā veikalā nopērkamās mērces, tāpēc ir svarīgi to uzglabāt pareizi.

Lai izvairītos no mērces sabojāšanas, ieteicams izvēlēties dažāda izmēra burkas. Tādā veidā tu vari atvērt tieši tik lielu mērces daudzumu, cik nepieciešams konkrētam ēdienam, un novērst nevajadzīgu atlikušo mērces daļu bojāšanos.

Lasi vēl: Finanšu zvaigžņu prognoze nedēļai no 2024. gada 9. līdz 15. septembrim: Marss ieviesīs savas izmaiņas karjeras un naudas jautājumos

Mājas tomātu mērce ir lielisks veids, kā saglabāt vasaras garšu ziemā. To var izmantot dažādos ēdienos – sākot no vienkāršiem makaronu ēdieniem līdz pat sarežģītākiem sautējumiem un picām.

Neatkarīgi no tā, kādā veidā tu plāno izmantot šo mērci, tā vienmēr būs dabīga, svaiga un garšīga alternatīva veikalu produktiem.

Mērcīte

Mājas tomātu mērce ir ne tikai veselīga un garšīga, bet arī daudzpusīga. Tā ir ideāla sastāvdaļa, kas uzlabos jebkuru ēdienu, dodot tam svaiguma un bagātīgas garšas piegaršu.

Turklāt mērces gatavošana mājās sniedz tev pilnīgu kontroli pār sastāvdaļām, ļaujot izvairīties no nevēlamiem konservantiem un piedevām.

Lai gan tās gatavošanas process var aizņemt kādu laiku, rezultāts noteikti ir tā vērts – tu iegūsi burkas pilnas ar gardu, dabīgu tomātu mērci, ko varēsi baudīt visu ziemu.

Leave a Comment