Kā noteikt, vai kāposti ir nogatavojušies un tos var novākt. Un uzglabāšanas noteikumi no lauksaimnieka: tas bez problēmām stāvēs līdz nākamajai ražai

Lai noteiktu, vai kāposti ir gatavi ražas novākšanai, būtiski ir pievērst uzmanību to izskatam un noteiktām pazīmēm.

Šajā procesā ir svarīgi saprast, ka dažādu šķirņu kāpostu nogatavošanās laiks var atšķirties, tāpēc ir jāzina, kā atpazīt, kad kāposti ir sasnieguši pilnīgu briedumu un ir gatavi novākšanai un uzglabāšanai.

Apskatīsim sīkāk, kā noteikt kāpostu nogatavošanos un kā to pareizi novākt un sagatavot ilgstošai uzglabāšanai.

Kā noteikt kāpostu nogatavošanos?

Kad kāpostu galviņas ir nogatavojušās, tās parasti pārstāj augt un iegūst pilnīgu formu, kas atbilst attiecīgās šķirnes īpašībām. Tomēr šis process ne vienmēr ir vienāds visiem kāpostiem, tāpēc ir nepieciešams pievērst uzmanību citām pazīmēm:

Blīvums un elastība: Nogatavojušās kāpostu galviņas ir blīvas, spēcīgas un elastīgas. Kad galviņu viegli saspiež, tā rada raksturīgu kraukšķīgumu. Šī skaņa ir labs rādītājs, ka kāposti ir sasnieguši vēlamo brieduma pakāpi.

Lapu krāsa: Vēl viens nozīmīgs indikators ir lapu krāsa. Kāposti, kas ir gatavi novākšanai, bieži maina krāsu. Ārējās lapas, kuras sākotnēji bija zaļas, kļūst zilganas, bet iekšējās lapas, it īpaši augšpusē, iegūst ziloņkaula nokrāsu.

Apakšējo lapu stāvoklis: Apakšējās lapas uz nogatavojušiem kāpostiem sāk dzeltēt un izžūt. Šis ir dabisks process, kas norāda uz to, ka kāposti ir sasnieguši briedumu un ir gatavi novākšanai.

Ražas novākšanas laiks atkarībā no šķirnes

Atkarībā no kāpostu šķirnes, to nogatavošanās laiks un novākšanas periods var atšķirties:

Agrīnie kāposti: Šie kāposti parasti nogatavojas visātrāk un tiek novākti selektīvi, tiklīdz izveidojas galviņas. Agrīnie kāposti ir piemēroti ātrai patēriņam un nav tik izturīgi ilgstošai uzglabāšanai kā vēlākās šķirnes.

Starpsezonas kāposti: Šie kāposti ir jānovāc pirms ilgstošu rudens lietavu sākuma, jo mitrums var izraisīt galviņu plaisāšanu. Ja starpsezonas kāposti tiek novākti laikā, tie būs labāki uzglabāšanai un var tikt izmantoti arī vēlāk ziemā.

Vēlie kāposti: Šie kāposti ir visizturīgākie un piemērotākie ilgstošai uzglabāšanai. Tos vajadzētu novākt pirms pastāvīgu salu iestāšanās, kad gaisa temperatūra nokrītas līdz apmēram 5°C un apakšējās ārējās lapas sāk dzeltēt.

Ja vēlie kāposti tiek novākti pārāk agri, to galviņas būs negatavas, irdenas un slikti uzglabāsies, tādēļ ir svarīgi nogaidīt līdz to pilnīgai brieduma sasniegšanai.

Kā sagatavoties kāpostu novākšanai un uzglabāšanai

Pareiza kāpostu novākšana un sagatavošana uzglabāšanai ir būtiska, lai nodrošinātu to ilgstošu un kvalitatīvu uzglabāšanu. Šeit ir daži padomi, kā to izdarīt pareizi:

Izvēlieties sausu laiku: Kāpostu raža jānovāc sausā laikā, jo mitrums var nelabvēlīgi ietekmēt kāpostu galviņas un samazināt to uzglabāšanas laiku. Ja iespējams, izvēlieties dienu bez nokrišņiem, lai kāposti būtu sausāki un labāk saglabātos.

Noņemiet bojātās lapas: Pirms novākšanas dienas ir ieteicams noņemt dzeltenās un bojātās apakšējās lapas. Tas ne tikai uzlabos kāpostu izskatu, bet arī palīdzēs novērst bojājumu izplatīšanos uz pārējo kāpostu galviņu.

Atstājiet kātu un lapas: Kāpostu galviņas ir vēlams nogriezt, atstājot 3-4 cm kātus un vairākas sedzošas lapas. Šīs lapas palīdzēs aizsargāt galviņu uzglabāšanas laikā, novēršot tās bojājumus un saglabājot kāpostu kvalitāti.

Lasi vēl: Paprika medus marinādē: jūs nekad iepriekš nebūsiet mēģinājuši šādu recepti

Izvērtējiet galviņu stāvokli: Tikai blīvas un veselīgas kāpostu galviņas ir piemērotas ilgstošai uzglabāšanai. Ja galviņām ir bojājumi vai slimības pazīmes, tās vajadzētu pēc iespējas ātrāk pārstrādāt vai izmantot citā veidā, lai izvairītos no zaudējumiem.

Kāpostu uzglabāšana

Pēc novākšanas kāpostu galviņas ir nepieciešams pareizi uzglabāt, lai tās saglabātu savu svaigumu un kvalitāti visu ziemu:

Kaltēšana: Blīvas un veselīgas kāpostu galviņas ir ieteicams 24 stundas kaltēt labi vēdināmā vietā. Tas palīdzēs izžāvēt lieko mitrumu un samazināt pelējuma risku.

Piemērota temperatūra: Pēc kaltēšanas kāposti ir jāglabā pagrabā vai citā piemērotā telpā, kur var uzturēt aptuveni 1°C temperatūru. Šāda temperatūra ir ideāla, lai kāposti ilgstoši saglabātu savu svaigumu un nebūtu pakļauti bojājumiem.

Uzglabāšanas apstākļi: Kāpostus ieteicams uzglabāt sausā, tumšā un vēsā vietā. Svarīgi ir nodrošināt, lai telpā būtu laba ventilācija, kas palīdzēs izvairīties no mitruma uzkrāšanās un pelējuma veidošanās.

Kāposti

Pareiza kāpostu nogatavošanās noteikšana un to novākšana ir būtisks process, lai nodrošinātu kvalitatīvu ražu, kas labi uzglabājas visu ziemu.

Izprotot, kā atpazīt kāpostu nogatavošanās pazīmes un kā pareizi sagatavot tos uzglabāšanai, jūs varēsiet baudīt svaigus un veselīgus kāpostus pat aukstajos mēnešos.

Galvenais ir izvēlēties pareizo laiku ražas novākšanai, kā arī rūpīgi sekot līdzi uzglabāšanas apstākļiem, lai nodrošinātu ilgstošu kāpostu saglabāšanu.

Leave a Comment