Francijas valdība cenšas dubultot to pārtikas produktu sarakstu, kuriem piemēro cenu samazinājumus

Francijas valdība vēlas panākt, lai lielveikali un patēriņa preču grupas apņemtos palīdzēt cīnīties pret inflāciju, šogad divkāršojot to produktu skaitu, kuru cenas tiks samazinātas, salīdzinot ar aptuveni 1000 produktiem pašlaik, trešdien paziņoja avots Finanšu ministrijā.

Avots arī norādīja, ka valdība arī atbalsta ikgadējo sarunu par cenām paātrināšanu starp mazumtirgotājiem un to piegādātājiem, kas patlaban notiek katru gadu no decembra līdz martam.

Francijas finanšu ministrs Bruno Le Mērs trešdien tikās ar vadošajiem mazumtirgotājiem, un ceturtdien viņam bija paredzēts rīkot sarunas ar to rūpnieciskajiem piegādātājiem, lai apspriestu, kā paātrināt cenu samazināšanu.

Pēc tikšanās mazumtirdzniecības nozares lobiju grupa Federation du Commerce et de la Distribution (FDC) paziņoja, ka līdz šim tikai 25 no 75 lielajām patēriņa preču grupām ir piekritušas samazināt cenas, turklāt tikai dažiem produktiem. Grupa vaino pasaules daudznacionālos uzņēmumus par augstajām dzīves dārdzības cenām.

Iepriekš trešdien pārtikas preču ķēdes Les Mousquetaires vadītājs sacīja, ka negaida, ka līdz nākamā gada martam lielveikalu cenas būtiski samazināsies, un atkārtoja konkurējošās grupas brīdinājumu, ka Francijas patērētāji tērē mazāk, jo cenas ir tik augstas.

Tjerī Kotijārs (Thierry Cotillard), kura grupai Francijā ir vairāk nekā 3000 veikalu, RTL radio sacīja, ka patērētāji ir samazinājuši iepirkšanos lielveikalos par aptuveni 5 % apjoma ziņā un pērk mazāk svaigu produktu, piemēram, zivju un gaļas.

“Tas rada nopietnas bažas, jo francūži patērē mazāk … Tas nav labi ne ekonomikai, ne biznesam,” viņš teica.

Otrdien arī Francijas mazumtirgotāja Carrefour izpilddirektors Aleksandrs Bompārs (Alexandre Bompard) brīdināja, ka augstās cenas ir piespiedušas patērētājus masveidā samazināt izdevumus pirmās nepieciešamības precēm, un mudināja valdību atlikt likuma pieņemšanu, ar ko nosaka ierobežojumus akcijām, ko var piedāvāt mazumtirgotāji.

Vēstulē likumdevējiem šonedēļ Bompards, kurš ir arī FDC lobiju grupas prezidents, norādīja, ka menstruālo produktu, autiņbiksīšu un pirmās palīdzības līdzekļu pārdošanas apjomi ir samazinājušies, nosaucot to par pierādījumu tam, ka Francijas ģimenes nevar atļauties pirmās nepieciešamības preces.

Augstās pārtikas cenas rada bažas visām Eiropas valdībām, un mazumtirgotāji un patēriņa preču grupas apmainās ar vainu.

Šogad Lielbritānijas konkurences uzraudzības iestāde paziņoja, ka tā pastiprinās darbu, lai pārbaudītu pārtikas produktu cenas. Itālija ir mēģinājusi panākt vienošanos starp ražotājiem un mazumtirgotājiem, lai no oktobra līdz decembrim ierobežotu pārtikas un citu pirmās nepieciešamības preču cenas, lai gan avoti šomēnes paziņoja, ka ražotāji ir atteikušies piekrist vienošanās ar lielveikalu ķēdēm.

Ungārijā premjerministrs Viktors Orbāns ir noteicis obligātu cenu samazinājumu dažām pamata pārtikas precēm. Savukārt Portugālē valdība martā paziņoja par pasākumu kopumu, lai palīdzētu ģimenēm ar zemiem ienākumiem, tostarp atceļot pievienotās vērtības nodokli svarīgākajiem pārtikas produktiem.

Jūnijā Le Mērs paziņoja, ka ir panācis 75 lielāko pārtikas uzņēmumu apņemšanos no jūlija samazināt cenas simtiem produktu, lai atspoguļotu zemākas izejvielu izmaksas. Taču otrdien viņš sacīja, ka mazāk nekā puse no tiem ir izpildījuši savu solījumu un ka viņš vēlas, lai vairāk uzņēmumu pievienotos šiem centieniem.

Francijas mazumtirgotāji ir aicinājuši veikt regulārākas cenu sarunas ar patēriņa preču uzņēmumiem, lai atspoguļotu izejvielu cenu izmaiņas. Šogad šo sarunu rezultātā lielveikalu plauktos esošo produktu cenas palielinājās par 10 %.

Kritiķi apgalvo, ka šī sistēma faktiski fiksē mazumtirdzniecības cenas uz vienu gadu neatkarīgi no izejvielu un citu izejvielu cenu svārstībām.

Mazumtirgotāji ir kritizējuši arī šogad pieņemto likumu, ar kuru 34 % ierobežojumu akcijām, ko tie var piemērot pārtikas precēm, attiecina arī uz skaistumkopšanas, higiēnas un kopšanas līdzekļiem.

Bompards no Carrefour ir aicinājis valdību atlikt šā likuma īstenošanu par vienu gadu, jo pašlaik tas stāsies spēkā 2024. gada martā.

Leave a Comment