Krievija paziņo, ka risinās sarunas ar Turciju par alternatīvu Melnās jūras labības vienošanos

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un Turcijas kolēģis Hakans Fidans šonedēļ tikšanās laikā apspriedīs Maskavas priekšlikumu par alternatīvu Melnās jūras labības darījumam, trešdien paziņoja Lavrova ministrija.

Saskaņā ar šo plānu Krievija ar Kataras finansiālu atbalstu nosūtītu uz Turciju miljonu tonnu graudu par pazeminātu cenu, kas Turcijā tiktu pārstrādāti un nosūtīti valstīm, kurām tie visvairāk nepieciešami, norādīja Ārlietu ministrija.

“Mēs uzskatām šo projektu par optimāli strādājošu alternatīvu Melnās jūras darījumam,” teikts paziņojumā.

Krievija pagājušajā mēnesī izstājās no gadu vecā darījuma, kura noslēgšanā starpnieks bija Turcija un Apvienoto Nāciju Organizācija un kurš bija ļāvis Ukrainai eksportēt graudus no tās Melnās jūras ostām, neraugoties uz karu.

Kopš tā laika Krievija ir vairākkārt uzbrukusi Ukrainas ostām un graudu noliktavām,  tādējādi apstiprinot, ka Krievija izmanto pārtiku kā kara ieroci.

Krievija taisnojās, ka tā atteikusies no darījuma, jo pārāk maz graudu nonāk nabadzīgākajās valstīs, kā arī tāpēc, ka tā joprojām saskaras ar šķēršļiem savu graudu un mēslojuma eksportam, ņemot vērā, ka Rietumu sankcijas ietekmē maksājumus, apdrošināšanu un piekļuvi ostām.

Fidans ceturtdien un piektdien ieradīsies Maskavā, lai tiktos ar Lavrovu, un Kremlis trešdien paziņoja, ka drīzumā Krieviju apmeklēs arī Turcijas prezidents Erdogans.

Nebija skaidrs, kāds būtu stimuls Katarai piedalīties vienošanās, ko piedāvā Krievija, kura kopš graudu darījuma sabrukuma ir apsolījusi arī piegādāt bezmaksas graudu daudzumu sešām Āfrikas valstīm.

Krievijas paziņojumā teikts, ka Lavrovs atkārtoti paudīs Maskavas nostāju, ka pēc graudu darījuma sabrukuma tā uzskatīs visus kuģus, kas dodas uz Ukrainu, par tādiem, kas potenciāli pārvadā militāru kravu.

Leave a Comment