Petraviča rosina nākotnē paredzēt aizliegumu tirgot cigaretes visiem, kas dzimuši pēc 2009. gada

Opozīcijā esošās  deputāte Ramona Petraviča iesniegusi priekšlikumu par grozījumiem likumā. Priekšlikumā paredzēts turpmāk aizliegt tabakas cigarešu tirdzniecību un lietošanu personām, kas dzimušas pēc 2009. gada.

Šobrīd šiem cilvēkiem  ir 14 gadi. Viņi nevar legāli iegādāties tabakas izstrādājumus. Pēc četriem gadiem, kad viņi sasniegs pilngadību, ierobežojums stāsies spēkā.

Petraviča  rosina ņemt piemēru no nesen Jaunzēlandē pieņemtajiem likumiem, kas aizliedz iegādāties smēķējamās tabakas izstrādājumus personām, kas dzimušas pēc 2008.gada. Politiķe uzskata, ka šāds radikāls solis pilnībā izskaustu cigarešu kaitīgo lietošanu nākamo paaudžu vidū un mazinās onkoloģisko un citu slimību riskus nākotnē.

Ir pierādīts, ka cigaretes var nogalināt gan lietotājus, gan cilvēkus, kas pasīvi ieelpo dūmus. Petraviča uzskata, ka mums ir jāpieņem radikāli lēmumi, lai nākamās paaudzes nekļūtu atkarīgas no cigaretēm.

Viņa norāda uz Slimību profilakses un kontroles centra datiem, kas liecina, ka 2022.gadā 72% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 75 gadiem smēķēs cigaretes un citus tabakas izstrādājumus.

Latvijā ir lielāks smēķētāju īpatsvars nekā lielākajā daļā Eiropas valstu. 2020. gadā visvairāk smēķētāju bija Grieķijā (42%), Bulgārijā (38%), Ungārijā (36%) un Latvijā (32%).

Pievienot komentāru