Valsts sekretārs Andris Pelšs pateicas profesoram Pēterim Pildegovičam par ieguldījumu Latvijas un Ķīnas attiecību stiprināšanā

Grâmatas autors, LU HZF Âzijas studiju nodaïas pasniedzçjs Pçteris Pildegoviès.

2018. gada 23. novembrī Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Pelšs piedalījās svinīgajā pasākumā par godu ilggadējā diplomāta un ievērojamā sinologa profesora Pētera Pildegoviča 80 gadu jubilejai, kā arī “Lielās ķīniešu-latviešu vārdnīcas” elektroniskās versijas un “Latviešu-ķīniešu, ķīniešu-latviešu vārdnīcas” prezentācijā.

Uzrunājot klātesošos Latvijas Universitātes Lielajā aulā, A. Pelšs pauda gandarījumu, ka jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas pirmajiem gadiem profesora P. Pildegoviča pieredze un dziļās zināšanas palīdzējušas Latvijas ārlietu dienestam veidot pragmatiskas un vienlaikus dinamiskas un ciešas attiecības ar Ķīnu. P. Pildegovičs uzsāka darbu Ārlietu ministrijā 1991. gadā kā Āzijas un Āfrikas nodaļas vadītājs.

A. Pelšs īpaši atzīmēja P. Pildegoviča vēsturisko devumu kā Latvijas Republikas pagaidu pilnvarotajam lietvedim Ķīnas Tautas Republikā laikā no 1999. gada līdz 2000. gada, izveidojot vēstniecību un liekot nozīmīgu pamatu turpmākai Latvijas diplomātiskās pārstāvniecības darbībai Ķīnā.

Tāpat valsts sekretārs pateicās profesoram P. Pildegovičam par nopelniem Ķīnas pētniecības jeb sinoloģijas studiju aizsākšanā Latvijā 1993. gadā, kas turpmāk ļāvusi būtiski palielināt ekspertīzi par Ķīnu Latvijas ārlietu dienestā.

Nozīmīgs devums sinoloģijas laukā ir trīs P. Pildegoviča sagatavotās ķīniešu-latviešu un latviešu-ķīniešu vārdnīcas. Šādi fundamentāli darbi ļauj nostiprināt ne vien ķīniešu, bet arī latviešu valodas nozīmi sakaros ar Ķīnu, uzsvēra valsts sekretārs.

A. Pelšs arī izteica pateicību P. Pildegovičam, pirms septiņiem gadiem uzņemoties vadīt Latvijā pirmo Konfūcija institūtu. Šo gadu laikā ķīniešu valodu apgūt sākuši ne vien studenti, bet arī daudzi interesenti, kuri iegūtās zināšanas izmanto dzīvē, veidojot sapratnes un sadarbības tiltus starp Latviju un Ķīnu, norādīja A. Pelšs.

Pasākuma laikā valsts sekretārs P. Pildegovičam pasniedza Ministru Kabineta Atzinības rakstu par nozīmīgu ieguldījumu sinoloģijas attīstībā Latvijā un Latvijas–Ķīnas divpusējo attiecību veidošanā, kā arī par izcilu veikumu, sagatavojot trīs ķīniešu-latviešu vārdnīcas un nodrošinot to izdošanu. Tāpat A. Pelšs pasniedza Ārlietu ministrijas Atzinības rakstus valodniecei Birutai Jēgerei, LU Konfūcija institūta Ķīnas Puses direktoram Šanam Cjuaņju (Shang Quanyu), kā arī izdevniecības The Commercial Press redaktorei Ju Libiņai (Yu Libin) par nozīmīgu ieguldījumu Latvijas un Ķīnas divpusējo politisko, ekonomisko un starpkultūru attiecību stiprināšanā.

Pievienot komentāru