Tomāti draudzējas ar burkāniem, bet ar kartupeļiem ir naidā. Tāpēc nestādi tos kopā

Pieredzējuši dārzkopji zina, kā dārzeņu tuvums ietekmē to ražu. No vienas puses, pareiza dārzeņu kultūru stādīšana var palielināt augļu skaitu. Savukārt šķietami nekaitīgs kaimiņš dārzā izraisīs ne tikai ražas samazināšanos, bet pat auga nāvi.

Lai tas nenotiktu, jums jāzina, kā pareizi stādīt dārzeņus. Sagatavojām jums aktuālu rakstu par dārzeņu stādīšanu. Šodien mēs runāsim par svarīgiem dārzeņu audzēšanas smalkumiem.

Dārzeņu kaimiņu būšana

Dārzeņu kultūras, kas labi sadzīvo savā starpā, dārzkopībā sauc par pavadaugiem. Viņi var palīdzēt viens otram iegūt visvairāk barības vielu no augsnes, kā arī cīnīties ar kaitēkļiem un būt par ēsmu labvēlīgajiem kukaiņiem.

Starp citu, stādot īstos dārzeņus kopā, jūs varat samazināt minerālmēslu daudzumu. Tajā pašā laikā tiek samazināta augsnes noplicināšanās, un augļu garša, gluži pretēji, var uzlaboties!

Pirmkārt, tuvumā nevajadzētu stādīt vienas ģimenes kultūras. Viņus skar tās pašas slimības, kas sarežģīs augu kopšanu. Otrkārt, tuvumā nevar augt kultūras, kurām ir atšķirīgas prasības pret mitrumu un temperatūru. Turklāt augiem, kas aug līdzās, nevajadzētu apspiest vienam otru un bloķēt piekļuvi saules gaismai.

Ar ko stādīt tomātus

Lai palielinātu tomātu ražu, vislabāk tos stādīt blakus burkāniem, Pekinas kāpostiem, zemenēm, pākšaugiem, ķiplokiem un salātiem. Ja blakus iestādīs baziliku, tas pasargās tomātus no kaitēkļiem, kā arī uzlabos to garšu. Melisa, piparmētra un salvija arī lieliski uzlabos tomātu kvalitāti.

Starp citu, burkāni, pētersīļi un pastinaki ir laba ēsma zirnekļiem un mārītēm, kas labprāt ēd kukaiņus, kas bieži sabojā tomātus.

Tomāti un pipari labi aug kopā. Pirmie pasargās otros no laputīm. Viņiem abiem ir nepieciešams vienāds mitrums un temperatūra. Turklāt gan tomātus, gan piparus vajag piesiet. Tātad jūs varat izmantot vienu režģi.

Antikaimiņu saraksta līderpozīcijas ieņem gurķi. Pirmkārt, šai kultūrai ir pilnīgi atšķirīgas prasības mitruma un temperatūras pakāpei. Otrkārt, gurķiem un tomātiem nepieciešama atšķirīga augsne. Pirmajam ir nepieciešams slāpeklis, bet otrajam – kalcijs un fosfors. Šo augu stādīšana kopā var novest pie zemas ražas.

Nekādā gadījumā nevajadzētu stādīt tomātus un kartupeļus blakus. Abas kultūras pieder pie nakteņu dzimtas, tāpēc cieš no tām pašām slimībām un kaitēkļiem. Piemēram, tie augi, kas atrodas blakus vienā dobē, biežāk saslimst ar vēlīno puvi.

Tāpat nestādiet tomātus kopā ar baklažāniem. Slikti kaimiņi būs kukurūza, baltie kāposti, fenhelis, cukini, rāceņi. Tomātus labāk nestādīt blakus augļu kokiem: ābelēm un aprikozēm.

Ja vēlaties stādīt gurķus, apsveriet arī redīsus, zirņus, selerijas, salātus, kāpostus, saulespuķes un kukurūzu. Viņi būs lieliski kaimiņi. Bet vislabāk izvairīties no salvijas, dillēm, piparmētrām un fenheļa.

Ideāli baklažānu kaimiņi ir baziliks, pupiņas, salāti, zirņi, kartupeļi un spināti. Piemēram, pupiņas atbaida Kolorādo vaboles, kas baklažānus mīl tikpat ļoti kā kartupeļus. Faktiski šī paša iemesla dēļ pupiņas var stādīt blakus kartupeļiem. Kartupeļiem der arī kāposti, kukurūza, salāti, sīpoli, redīsi, koriandrs un lini. Bet labāk ir atteikties no tomātu, gurķu, saulespuķu un ķirbju tuvuma.

Bietes var stādīt blakus kāpostiem, kolrābjiem, sīpoliem un piparmētrām. Ķirbi – blakus kukurūzai, pupiņām, saulespuķēm, zirņiem, tomātiem, redīsiem un piparmētrai. Burkāniem lieliski kaimiņi ir sīpoli, puravi, ķiploki, tomāti, pupiņas, redīsi, zirņi, salvija.

COMMENTS

Pievienot komentāru