Tirgotājiem nav skaidrības par darbu pēc “lokdauna”

Tirdzniecības nozarei ļoti svarīgi ir iepriekš paredzami darbības nosacījumi, tomēr pašreiz par darbu pēc stingro ierobežojumu beigām no 15.novembra tādu nav, pauda Latvijas Tirgotāju asociācijā (LTA).

Komentējot valdībā apspriesto ieceri par to, ka pēc mājsēdes beigām nedrošajā vidē varētu strādāt tikai nelielas pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas, asociācija norāda, ka tas atsevišķus tirgotājus iedzītu slazdā, jo ierosinājums arī paredz lielveikalu nestrādāšanu sestdienās un svētdienās.

Tirgotāji piedāvā atgriezties pie tā, lai tirdzniecības centri, kuru platība ir līdz 10 000 kvadrātmetriem, varētu arī brīvdienās strādāt “zaļajā” režīmā, tos ļaujot apmeklēt tikai ar derīgu Covid-19 sertifikātu.

“Tas ir īpaši aktuāls jautājums reģionāliem tirdzniecības centriem,” uzsver LTA.

LTA arī piedāvā samazināt pieļaujamo kvadrātmetru skaitu uz vienu veikala apmeklētāju, ja veikals strādā “sarkanajā” režīmā – deviņi kvadrātmetri uz vienu apmeklētāju. Savukārt, ja veikals strādā tikai “zaļajā” režīmā, platības ierobežojumi netiktu noteikti, bet būtu jāievēro divu metru distance.

Kā otru variantu asociācija piedāvā deviņus kvadrātmetrus uz vienu apmeklētāju “zaļajā” režīmā strādājošajiem, bet 15 kvadrātmetrus – “sarkanā” režīma veikaliem.

Ēdināšanas nozare novembra vidū varēs atsākt strādāt, bet starp galdiņiem būs jābūt trīs metru attālumam. “Uzskatām, ka jāsaglabā iespēja – vai nu trīs metri vai barjeras starp galdiņiem pusotra metra augstumā,” norāda LTA.

LTA arī vēlas, lai vakcināciju pret Covid-19 uzsākušie darbinieki arī pēc 15.novembra drīkst strādāt ar darba devēja veiktiem ātrajiem antigēnu testiem.

Kā vēstīts, par to, ka pēc mājsēdes beigām nedrošajā vidē varētu strādāt tikai nelielas pirmās nepieciešamības preču tirdzniecības vietas, šonedēļ valdības sēdē informēja veselības ministra padomnieks Kaspars Bērziņš.

Viņš skaidroja, ka pašlaik tiek diskutēts par piedāvājumu, ka no novembra vidus visa tirdzniecība notiek epidemioloģiski drošajā vidē, izņemot pirmās nepieciešamības preču tirdzniecību nelielās tirdzniecības vietās, ja tirdzniecības vieta ir mazāka par 1500 kvadrātmetriem un ar atsevišķu ieeju.

Visu rakstu Tu vari izlasīt ŠEIT

Pievienot komentāru