Svētdien daudzās pasaules pilsētās notiek akcija ieslodzītā Krievijas opozīcijas līdera Navaļņija atbalstam

Šajā nedēļas nogalē plānoti protesti, lai atbalstītu Krievijas opozīcijas līderi Alekseju Navaļniju, kurš tika arestēts un ieslodzīts pirms diviem gadiem pēc atgriešanās Krievijā. Demonstrācijas notiks 35 pilsētās visā pasaulē.

Sestdien Austrālijā sākās protesti, ar akcijām Melburnā un Sidnejā. Tas iezīmē globālu protestu sākumu.

Sestdien protesti notika Rīgā, Viļņā, Berlīnē, Minhenē, Tbilisi, Batumi, Erevānā un citās pilsētās.

Navaļnija atbalsta kampaņa tika organizēta otrajā gadadienā kopš viņa atgriešanās Krievijā no Vācijas, kur viņš tika ārstēts pēc mēģinājuma viņu nogalināt ar “Novičok” indi. Navaļnijs Maskavas lidostā tika aizturēts 2021.gada 17.janvārī un kopš tā laika atrodas cietumā.

Kampaņa #FreeNavalny aicina izbeigt karu  un atbrīvot visus politieslodzītos, tostarp pašu Navaļniju. Viņi arī pieprasa Rietumu sankcijas pret tiem, kas iekļauti “6000 sarakstā” jeb “Korumpēto amatpersonu un kara izraisītāju sarakstā”, kā to sauc Navaļnija Korupcijas izskaušanas komisija. Kampaņa šobrīd neaicina uz ielu akcijām Krievijā, jo tur dzīvojošie jau tā ir pakļauti lielam spiedienam.

2021. gada februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu cietumsods par iespējamu nosacītā soda noteikumu pārkāpšanu no 2014. gada. Viņš bija saņēmis ārstēšanu Vācijā pēc saindēšanās mēģinājuma ar ķīmisko ieroci “Novičok”, kas pārkāpa viņa soda noteikumus.

Navaļnijam 2015.gada martā tika piespriests deviņu gadu cietumsods par “krāpšanu” un “tiesneša apvainošanu”. Šis sods aizstāja 2021. gada februārī piespriesto sodu. Tiesa arī nolēma, ka nākamais cietumsods viņam jāizcieš stingras drošības kolonijā ar lielākiem ierobežojumiem.

2015. gada jūnijā viņš tika pārvests no kolonijas Pokrovā uz stingrā režīma koloniju Melehova, kas atrodas netālu no Vladimiras pilsētas, aptuveni 250 kilometrus uz austrumiem no Maskavas. Šo koloniju mediji vairākkārt izmeklējuši saistībā ar cietsirdīgu izturēšanos pret ieslodzītajiem.

Vairāk nekā 100 medicīnas darbinieku Krievijā šomēnes parakstījuši atklātu vēstuli prezidentam Vladimiram Putinam, pieprasot ārstiem ļaut piekļūt ieslodzītajam opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam un izbeigt viņa pastāvīgo apcietinājumu.

Ārsti, kuri ārstē Alekseju Navaļniju, uzrakstījuši vēstuli Vladimiram Putinam, paužot bažas par viņa veselību. Viņi saka, ka cietuma apstākļi un Navaļnija izskats viņos rada lielas bažas, un Federālā soda izpildes dienesta atteikšanās nodrošināt Navaļnijam nepieciešamos medikamentus rada tiešus draudus viņa dzīvībai.

 

Pievienot komentāru