Spānijas uzņēmums Navantia var iegādāties Titanic būvēto kuģu būvētavu

Tūkstošiem darbavietu Ziemeļīrijas kuģubūves nozarē ir apdraudētas, jo darījums tuvojas noslēgšanai.

Spānijas valstij piederošais kuģubūves uzņēmums Navantia risina sarunas par Harland and Wolff, ikoniskās Ziemeļīrijas kuģu būvētavas, kas būvēja nelaimē nonākušo okeāna laineri Titanic, iegādi.

Navantia, kas specializējas augsto tehnoloģiju militāro un civilo kuģu projektēšanā un būvēšanā, ir nozīmīgs spēlētājs starptautiskajā arēnā. Tikai pēdējos desmit gados tā ir eksportējusi kuģus vairāk nekā 10 miljardu eiro vērtībā uz tādām valstīm kā ASV, Austrālija, Indija, Norvēģija un Tuvie Austrumi.

Ja darījums tiks īstenots, varētu tikt saglabātas vairāk nekā 1000 darbavietas. Pagājušajā mēnesī būvētavas mātesuzņēmums Harland and Wolff Group Holdings paziņoja, ka tam tiks piemērota administratīvā pārvalde, tādējādi apšaubot ikoniskā uzņēmuma nākotni.

Uzņēmuma slēgšana liktu apšaubīt spēkā esošo 1,6 miljardu sterliņu mārciņu (1,9 miljardu eiro) līgumu ar uzņēmumu Navantia. Paredzams, ka līgums par trīs flotes atbalsta kuģu būvniecību, kas pārvadā svarīgas preces uz gaisa kuģubūves kuģiem Karaliskās flotes palīgdienestam, Karaliskā flotes palīgdienesta – Karaliskās flotes civilās filiāles -, tiks turpināts, ja Navantia pārņems šo uzņēmumu.

Harland and Wolff pārvalda četrus objektus Apvienotajā Karalistē: Belfāstā, Appledorā, Arnišā un Metilā. Kuģubūves grupas administratori vēlas pēc iespējas ātrāk noslēgt līgumu par šīm būvētavām, lai varētu apstiprināt un iegūt jaunus līgumus.

Tagad ir zināms, ka Navantia varētu pārņemt kontroli pār visām četrām būvētavām jau nākamajā mēnesī. Navantia tuvu stāvoši avoti apgalvo, ka uzņēmums izskata vairākas iespējas, lai aizsargātu savu sākotnējo miljardu eiro vērto līgumu, tostarp izpirkšanu. Pašlaik vēl nav skaidrs, kura no iespējām tiks īstenota.

Kuģu būves uzņēmuma nākotne ir apšaubāma kopš brīža, kad jaunievēlētā Lielbritānijas valdība atteicās garantēt uzņēmumam 200 miljonu sterliņu mārciņu aizdevumu no Apvienotās Karalistes Eksporta finansēšanas, kas, pēc uzņēmuma teiktā, to atstājis “sarežģītā finansiālā stāvoklī”.

Augustā jaunais uzņēmējdarbības ministrs Džonatans Reinoldss atteicās piešķirt aizdevuma garantiju, par ko bija paziņojusi iepriekšējā konservatīvo valdība, lai gan viņš pauda pārliecību, ka Belfāstā tiks būvēti Karaliskās flotes kuģi.

Nākotne ir zaļa

Navantia vadītāji ir uzsvēruši, ka viņi Harland and Wolff uzskata ne tikai par iegādi, bet arī par partneri kuģu būves grupas darbības paplašināšanā Eiropā.

Navantia valdes priekšsēdētājs Rikardo Domingezs teica: “Harland and Wolff ir nepārspējama reputācija kuģu būves nozarē. Mēs esam pārliecināti, ka kopā varam padarīt šo lielisko uzņēmumu vēl spēcīgāku, izmantojot mūsu tehniskās zināšanas un plašo pieredzi jūras un tirdzniecības kuģu ražošanā.”

Domingezs arī norādīja, ka Harland and Wolff spējas jūras enerģijas projektos saskan ar Navantia ambīcijām atjaunojamās enerģijas nozarēs.

“Tā kā Eiropa virzās uz zaļāku nākotni, tādām kuģu būvētavām kā Harland and Wolff būs izšķiroša nozīme, lai nodrošinātu infrastruktūru, kas nepieciešama jūras vēja parkiem un citiem atjaunojamo energoresursu projektiem. Mēs uzskatām, ka šī ir galvenā sadarbības un izaugsmes joma,” viņš piebilda.

Leave a Comment