Porsche iesaistās darījumā, lai palīdzētu Vācijas akumulatoru ražotājam Varta, kas atrodas strupceļā

Porsche lēmums atbalstīt Varta ļaus luksusa automobiļu ražotājam piekļūt augstas veiktspējas akumulatoriem saviem hibrīda un elektriskajiem automobiļiem.

Grūtībās nonākušais uzņēmums Varta ir panācis vienošanos ar kreditoriem, lai nodrošinātu svaigu kapitālu un atvieglotu savas parādsaistības, jo īpaši pieņemot automobiļu ražotāja Porsche atbalstu.

Saskaņā ar jaunajiem priekšlikumiem Porsche iegūs 32 % Varta akciju, ieguldot uzņēmumā 60 miljonus eiro.

Šādu pašu daļu iegūs arī pašreizējais vairākuma īpašnieks Mihails Tojners, kurš ir piekritis ieguldīt 60 miljonus eiro.

Esošie aizdevēji, kuriem piederēs atlikušie 36 % Varta akciju, ir piekrituši līdz 2027. gada decembrim samaksāt 60 miljonus eiro kā prioritāri nodrošinātus aizdevumus.

Uzņēmuma bankrota gadījumā šāda veida parāds ir jāatmaksā pirms citiem aizdevumiem.

Atsevišķā sestdienas paziņojumā Varta norādīja, ka uzņēmuma parāds sākotnēji tiks samazināts no 485 miljoniem eiro līdz 200 miljoniem eiro.

Lai to izdarītu, akcijām tiks atņemta vērtība un tās tiks izņemtas no biržas, kas ir nepopulārs solis kapitāla ieguldītāju vidū. Saskaņā ar Bloomberg sniegto informāciju dažas ieinteresētās personas jūtas aizvainotas, ka tās netika iesaistītas diskusijās.

Porsche ne tikai investē visā grupā, bet arī paziņoja, ka tas iegūs akciju kontrolpaketi V4Drive Battery GmbH – Varta struktūrvienībā, kas nodarbojas ar litija jonu akumulatoru ražošanu.

“Varta un Porsche jau cieši sadarbojas augstas veiktspējas akumulatoru elementu jomā,” teica Porsche finanšu direktors Lucs Meške.

“Ar plānoto V4Drive akciju kontrolpaketi mēs vēlamies virzīt uzņēmumu uz priekšu, lai tas dotu nozīmīgu ieguldījumu, lai svarīgākās tehnoloģijas paliktu Vācijā.”

Vēl vienas akumulatoru ražotnes būvniecība Nērdlingenā, Vācijā, turpināsies, kā plānots, savā paziņojumā piebilda Porsche.

Jūnijā Varta samazināja savas 2024. gada peļņas prognozes pēc vairākām neveiksmēm, tostarp nestabiliem klientu pasūtījumiem, piegādes ķēdes problēmām un kiberuzbrukuma.

“Korekcijas iemesls ir turpmāka ievērojama enerģijas uzglabāšanas sistēmu tirgus vides pasliktināšanās, jo īpaši šā gada otrajā ceturksnī,” toreiz paziņoja uzņēmums.

Pēc nesen noslēgtā darījuma ar Porsche noslēgšanas Varta prognozes bija optimistiskāks.

“Līdz ar šodien saskaņoto pasākumu īstenošanu grupas finansējums un likviditāte tagad ir ilgtspējīgi stabilizēti un nodrošināti ilgtermiņā,” sacīja Varta finanšu direktors Marks Hundsdorfs.

Leave a Comment