Pieredzējuši dārznieki pirms ziemas izkaisa pa visām dobēm diļļu sēklas: tam ir ļoti būtisks iemesls

Pārsteidzoši, bet šāds triks atrisina vairākas problēmas vienlaikus.

Tikai nedaudzi dārzkopji apzinās, ka dilles ir ne tikai garšīgi un noderīgi zaļumi, bet arī labs palīgs daudzos ar augiem saistītos jautājumos. Noskaidrojām, kāpēc diļļu sēklu izkaisīšana dobēs atvieglos jūsu dzīvi.

Cik noderīgas ir dilles dārzeņu dārzā

Daži dārzkopji sūdzas, ka dilles slikti aug, tāpēc domā, kā iestādīt dilles, lai tās ātri sadīgtu un ilgi priecātos par ražu. Izrādās, ka šāda kultūra ir diezgan nepretencioza, tāpēc zem tās nav nepieciešams rakt dobes, diļļu sēklas var vienkārši izkaisīt dārzeņu dārzā izlases veidā. Nebrīnieties, bet šādi audzēti zaļumi izaugs lieli un sulīgi – ne sliktāki par tiem, kuru dēļ tika veikti liela mēroga dārza darbi, un jūs varēsiet ietaupīt vietu.

Papildus tam, stādot dilles izkliedus atklātā laukā, tās var izmantot arī pret kaitēkļiem, slimībām un nevēlamu veģetāciju. Fakts ir tāds, ka dilles jau sen ir pazīstamas kā efektīvs līdzeklis pret nezālēm. Kultūra izdala noteiktas vielas, kas neļauj attīstīties kaimiņu augiem. Izkaisot diļļu sēklas uz dobēm, var ātri atbrīvoties no daudzu veidu nezālēm – tās vienkārši nevarēs augt blakus tik agresīvam kaimiņam, un pašas dilles attīstīsies ātrāk nekā visas citas kultūras. Tāpēc daudzi dārzkopji izkaisa dilles uz celiņiem (tieši tur bieži vien aug nevajadzīga zāle).

Trešais iemesls, kāpēc ir vērts izkaisīt dilles pa dārzu, ir to lietderība augsnei. Šim augam ir ļoti spēcīgas saknes, tāpēc tas spēj uzirdināt augsni un bagātināt to ar dažādiem mikro- un makroelementiem. Turklāt, jo vairāk dilles izkaisīsiet uz dobēm, jo vairāk sēklu savāksiet, un tas nozīmē, ka tās nebūs jāpērk. Tādējādi izrādās, ka tikai viens augs atrisina uzreiz 3 problēmas – tas garantē labu ražu, uzlabo augsnes stāvokli un iznīcina visas nezāles.

Ceturtkārt, dilles palīdz uzlabot augsni, jo tās saknes palielina organisko vielu saturu un uzlabo augsnes struktūru. Tās sakņu sistēma var arī palīdzēt cīnīties pret augsnes eroziju.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Abiem grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 69%

0%

Piektkārt, dilles piesaista labvēlīgus kukaiņus, piemēram, mārītes un spāres, kas barojas ar kaitēkļiem un palīdz saglabāt dārza ekosistēmu līdzsvarotu.

Leave a Comment