Pēc kādām pazīmēm var pareģot laiku

Dzīvnieki

Gandrīz visi dzīvnieki spēj uzzināt par laika maiņu agrāk par cilvēkiem. Dabā jāpievērš uzmanība lielo ragu lopu uzvedībai: govis, piemēram, sāk meklēt patvērumu ilgi pirms negaisa sākšanās. Mājās jums par barometru var kalpot parastais kaķis, kurš arī smalki uztver izmaiņas gaisa spiedienā.

Debesu krāsa

Red sky at night, sailor’s delight. Red sky in the morning, sailors take warning – sens angļu ticējums, kuru var iztulkot šādi: “Sarkanas debesis naktī, jūrniekam mieru sniedz. Sarkanas debesis rītā, jūrniekam burāt liedz”. Ticējumam ir praktiska nozīme. Šādas debesis parādās tād, kad augsta spiediena sistēma nāk no rietumiem, tas nozīmē, ka nākamā diena nebūs lietaina.

Varavīksne

Varavīksne austrumos nozīmē, ka lietus jau ir pārgājis, rietumos – tuvojas auksta gaisa piesātināta fronte.

Vējš

Spēcīgs austrumu vējš ar lielu daļu ticamības norāda uz tuvu esošu negaisu, tomēr rietumu vējš sola labu laiku. Vispār, jo spēcīgāks vējš, jo tuvāk ir vētra: spēcīgs vējš rodas lielās starpības starp atmosfēras spiedieniem dēļ.

Smarža

Šī metode nederēs smēķētājiem (lūk, jums vēl viens iemesls atmest šo muļķīgo ieradumu). Ieelpojiet gaisu, kad esat dabā: zema atmosfēras spiediena rezultātā augi gaisā izlaiž tvaikus, kas to padara smagāku un piesātinātāku par parastu.

Mitrums

Uzmanība ļaus jums noteikt gaisa mitrumu pēc paša organisma. Mati sāk nedaudz vīties, liekais mitrums no gaisa aizkavēsies uz ķermeņa. Tas viss liecina par drīz gaidāmu lietu.

avots

Leave a Comment