Ko darīt ar kritušajām lapām dārzā. Vai tās der mēslojumam?

Nokritušo lapu savākšana var izrādīties ilgstošs process, jo lapu krišana ir pakāpeniska parādība, kas var turpināties vairākas nedēļas vai pat mēnešus.

Tomēr nevajadzētu pārāk aizrautīgi grābt katru nokritušo lapu un nekavējoties nest tās uz ugunskuru. Ir svarīgi izprast, kā efektīvi rīkoties ar lapām, ņemot vērā to potenciālu gan kā kompostēšanas materiālu, gan kā iespēju ietekmēt dārza veselību.

Ko darīt ar kritušām lapām?

1. Regulāra savākšana

Nav nepieciešams pilnībā iztīrīt dārzu no katras nokritušās lapas. Pietiekami ir periodiski, apmēram reizi 2-3 nedēļās, savākt lielāko daļu lapu, īpaši tās, kas krājas zem kokiem un citās vietās, kur tās veido biezu slāni.

Šī pieeja palīdzēs novērst lapu uzkrāšanās negatīvas sekas, neizmantojot pārmērīgu fizisku piepūli.

2. Sēnīte un kaitēkļi

Viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc ir svarīgi regulāri savākt nokritušās lapas, ir sēnītes izplatība. Ja koku lapas ir inficētas ar sēnīti, tās var izplatīt sporas uz blakus esošajiem kokiem, veicinot problēmu izplatību.

Lasi vēl: Lilijas rudenī – izrakt vai atstāt? Strīdīgs un dārzniekiem neizprotams punkts ir ikgadējā liliju sīpolu rakšana rudenī

Turklāt, lapas, kas kalpo kā pakaiši, var kļūt par patvērumu dažādiem kaitīgiem kukaiņiem, kuriem pietiek ar nelielu aizsargājošu slāni, lai veiksmīgi pārziemotu. Regulāra lapu savākšana palīdzēs mazināt šo risku.

3. Lapu izmantošana mulčēšanai

Ja koki jūsu dārzā ir veseli un nav apstrādāti ar ķimikālijām, nokritušās lapas var kalpot kā vērtīgs mulčas materiāls.

Mulča, ko izgatavo no veselām lapām, var palīdzēt saglabāt augsnes mitrumu, uzlabot tās struktūru un nodrošināt augiem papildu barības vielas.

Lapas var izmantot arī ziemciešu ziemošanai un zemeņu dobju apklāšanai. Papildus tam, tās var pievienot augstām dobēm vai kompostēt.

4. Slikto lapu apstrāde

Ja lapas ir apskādētas, piemēram, sēnīte, ir svarīgi rīkoties uzmanīgi. Šādā gadījumā ir ieteicams apstrādāt lapas ar preparātiem, piemēram, Fitosporin-M, un iegremdēt tās augsnē uz grēdām vai starp rindām, lai mazinātu problēmu izplatību.

Dedzināšana ir jāizvēlas tikai kā pēdējais līdzeklis, piemēram, ja koki, no kuriem lapas ir savāktas, ir gandrīz pilnībā bojāti. Ja nepieciešams dedzināt lapas, izmantojiet plīti vai mucu, lai novērstu lapu izsvaidīšanu pa dārzu ar vēja brāzmām.

5. Slāpekļa mēslojuma izmantošana

Daži dārznieki izvēlas negrābt nokritušās lapas, bet gan virs tām izkaisīt slāpekļa mēslojumu. Šāda metode tiek uzskatīta par efektīvu, lai iznīcinātu kaitēkļus un nodrošinātu lapu drošību.

Karbimīdu (apmēram 200 g uz koku) sajaukta ar sinepju pulveri tiek uzskatīta par efektīvu līdzekli, kas palīdz iznīcināt kaitēkļus un uzlabot lapu stāvokli. Tomēr šai metodei var būt nepieciešama rūpīga uzraudzība, lai nodrošinātu, ka nav pārmērīgas mēslojuma lietošanas, kas varētu kaitēt augiem vai videi.

Praktiski padomi lapu apstrādē

1. Neaizmirstiet par kompostēšanu: Ja lapas ir veselīgas un tīras, apsveriet iespēju tās kompostēt. Kompostēšanas process palīdz pārveidot lapas par vērtīgu augsnes uzlabotāju, kas bagātina augsni ar barības vielām.

Lasi vēl: Logi būs tīri līdz nākamajai vasarai: ar šo šķīdumu mazgāju tos reizi gadā

2. Izmantojiet lapu sūkšanas ierīci: Ja jums ir daudz lapu, varat izmantot lapu sūkšanas ierīci, kas ne tikai savāc lapas, bet arī sasmalcina tās, padarot tās vieglākas pārstrādāšanai vai mulčēšanai.

3. Rūpīga izvēle: Ja izmantojat ķīmiskus līdzekļus vai mēslojumus, pārliecinieties, ka tos lietojat atbilstoši norādījumiem un nelielos daudzumos, lai izvairītos no iespējama kaitējuma augiem vai videi.

4. Ņemiet vērā laikapstākļus: Rudenī laika apstākļi var būt mainīgi, tādēļ plānojiet lapu savākšanu tā, lai izvairītos no mitru lapu grābšanas vai smagas lietus ietekmes uz tīrīšanas procesu.

Nokritušās lapas

Nokritušo lapu savākšana ir svarīgs dārzkopības uzdevums, kas palīdz saglabāt jūsu dārzu veselīgu un estētiski pievilcīgu.

Izvēloties efektīvas un ekoloģiskas metodes, piemēram, regulāru lapu savākšanu, lapu izmantošanu mulčēšanai un uzmanīgu apstrādi ar ķimikālijām, jūs varat ne tikai uzlabot dārza izskatu, bet arī veicināt tā ilgstošu veselību.

Neaizmirstiet, ka pareizais veids, kā rīkoties ar nokritušajām lapām, ir svarīgs ne tikai praktiskuma, bet arī vides aizsardzības aspektā.

Leave a Comment