Karaļa Čarlza III kronēšanas laikā izmantotas relikvijas, kurām ir uzlikts lāsts

Apvienotajā Karalistē ticis kronēts jauns monarhs. Čārlzs III kļuva par vienīgo Vindzoras dinastijas pārstāvi, kuram bija jāgaida 64 gadi, līdz pienāca viņa kārta kāpt tronī. Nav pārsteidzoši, ka cilvēki no visas pasaules tagad cieši seko notikumiem Bekingemas pilī. Tostarp visus interesē bijušā prinča Čārlza kronēšana.

Kā zināms, Čārlzs bija pazīstams ar savu nepārtraukto reformu ideju straumi, taču, kad runa ir par karaliskajām ceremonijām, viņš ievēro senās tradīcijas, kas tiek godinātas Vindzorā jau gadsimtiem ilgi. Lai gan tagadējais Lielbritānijas karalis ievēro pāris vienkāršotus rituālus, tas nenozīmē, ka viņš neatceras un neciena savu senču piemērus.

Šeit mēs sniegsim informāciju par relikvijām, kas ir cienītas un svētas Lielbritānijas karaliskajā ģimenē, kā arī par to, kādi lāsti un vēsturiski notikumi ir saistīti ar šiem dārgumiem.

Karaliskās ģimenes relikvijas ir dārgumi, kas tiek rūpīgi glabāti un kopoti vairākus gadsimtus. Šie priekšmeti ir saistīti ar vēsturiskiem notikumiem un cilvēkiem, kas bija būtiski Lielbritānijas unikālajai vēsturei.

Reizēm tie tiek izmantoti karalisko ceremoniju laikā, bet citos gadījumos tie ir cienīgi dārgumi, kas ir uzglabāti speciāli izveidotās skapīšos un uzstādīti muzejos. Piemēram, Anglijas karaļa Jēkaba IV karogs, kas ir vecākais karogs Lielbritānijā, tiek uzglabāts Vindzoras pilī kopš 16. gadsimta.

Lasi vēl: Maija kalendārs dārzniekiem: padomi sējas laikam, lai iegūtu vislabākos rezultātus

Cits piemērs ir karaliskās koronēšanas gredzens, kas ir īpaši izgatavots priekšmets, kas tiek izmantots Lielbritānijas karalienes un karalienes mātes kronēšanas ceremonijās. Šis gredzens ir pagatavots no zelta, uz kura ir iegravēti nelieli simboli, kas izvēlēti, lai atspoguļotu Lielbritānijas dabu.

Tomēr, kā saka lāsts, ja karalis vai karaliene nēsā šo gredzenu, viņiem būs jānodod sava varas pozīcija nākamajam pēc viņiem esošajam monarham.

Kopumā, karaliskās ģimenes relikvijas ir daudz vairāk nekā tikai dārgumi. Tie ir spēcīgi simboli, kas atgādina par karaliskās vēstures svarīgiem brīžiem un cilvēkiem.

Džordža III zelta kariete

Čārlzs III un Kamilla Pārkere-Boula dosies atpakaļ uz Bekingemas pili ar nozīmīgu relikviju – Džordža III zelta karieti. Šī karaliskā relikvija ir pazīstama ar to, ka tā sver gandrīz četras tonnas, tādēļ pārvietošana ir ļoti sarežģīta. Pasažieri noteikti jutīs spēcīgu kratīšanos, bet tas ir dabiski, ņemot vērā karietes smago svaru. Interesanti, ka Džordža III zelta kariete ir tieši saistīta ar britu monarhijas vēsturi un tā ir izmantota daudzās karaliskajās ceremonijās un svētkos.

Svētā Edvarda tronis

Vindzoras kronēšana nav iedomājama bez Skona akmens, kas ilgi bija saistīts ar britu monarhijas vēsturi. Pirms 1996. gada akmens bija novietots Vakaroskotas galvaspilsētā Skonā un tam bija interesanta leģenda, kas aprakstīja, ka šis dārgums spēj atšķirt īsto valdnieku no viltnieka.

Lasi vēl: Svešinieks centās aizvest zēnu, bet to nevarēja izdarīt, jo apstulba no trijiem vārdiem, kurus zēns pateica. Lasīt visiem vecākiem!

1296. gadā Skona akmens tika pārvietots uz Vestminsteras abatiju, un skoti bez panākumiem centās to atgriezt savā dzimtenē. Tomēr tikai 1996. gadā Skona akmens tika atgriezts Skotijā, bet ar nosacījumu, ka tas jāizmanto Vindzoras kronēšanā.

Kohinūras dimants

Lielu interesi faniem rada Kohinūras dimants, ko dēvē arī par “Gaismas kalnu”. Šis dimants ir vēsturiski bijis virs Indijas, Irānas un Afganistānas valdnieku galvām, un tas ir vairāk nekā piecus tūkstošus gadus vecs. Diemžēl Kohinūrs aiz sevis atstājis asiņainu vēsturi, jo visi tā īpašnieki tika spīdzināti, saindēti un pat sadedzināti eļļā. Šodien Kohinūrs ir daļa no Anglijas karaliskās kolekcijas, un ir ļoti maz ticams, ka tas tiks atdots atpakaļ Indijai.

Britu impērijas kroņa akmeņi

Čārlzs III ceļojumā uz Bekingemas pili jau bija paspējis uzlikt uz galvas Britu impērijas krāšņo kroni, kas rotāts ar vairākiem dārgakmeņiem, kur katram ir savs unikāls stāsts.

Viena no šīm vēsturiski nozīmīgajām relikvijām ir Melnā prinča rubīns, kas tika izmantots, lai aizsargātu Anglijas monarhiju, kamēr tas paliek drošs īpašnieku rokās.

Lasi vēl: Vērsis būs neprognozējams, bet Ūdensvīriem smaga diena; horoskops 2023. gada 5. maijam visām zodiaka zīmēm

Kad Kārls I to pārvērta par pogu, radās nepatikšanas, jo tam bija vēsturiska nozīme. Pēc revolūcijas un Kārla nāves, “Melnais princis” tika nozagts un pārdots juvelierim par tikai četrām mārciņām. Svētā Edvarda kronī relikvija atgriezās tikai 1960. gadā.

Ir arī citi dārgumi, kas teorētiski Čārlzam III būtu jāizmanto kronēšanas laikā. Tie ir, piemēram, zelta pieši, kas tiek uzskatīti par bruņniecības simbolu. Vai arī suverēna gredzens, kas simbolizē “monarha laulību ar valsti”. Tomēr šiem dārgumiem nav tik aizraujošas vēstures kā citām “asiņainajām” Vindzoras relikvijām.

COMMENTS

Pievienot komentāru