Kāpēc nedrīkst maisīt karstu ēdienu ar plastmasas lāpstiņu?

Kādreiz katrā virtuvē bija trauki tikai no nerūsējošā tērauda. Tad bija teflona pannas, un metāla lāpstiņas tika atvestas un aizstātas ar plastmasu. Kā izrādījās, tā ir būtiska problēma, raksta Furnish Home.

Vācijas zinātnieki no Federālās Riska novērtēšanas universitātes Vācijā, apkopojot ziņojumu par pārtikas nekaitīgumu, izteica stingru brīdinājumu: jāatsakās no plastmasas trauku izmantošanas. Fakts ir tāds, ka, sildot, plastmasa sāk izdalīt toksiskus oligomērus. Šīs vielas nonāk pārtikā un pēc tam mūsu ķermenī. Lai sāktos toksīnu izdalīšanās process, temperatūrai nav jābūt lielai, pietiek ar aptuveni 70 grādiem, bet mēs bieži sildot ēdienu to pārkarsējam. Daudzi plastmasas virtuves piederumi ir izgatavoti no sintētiskiem materiāliem, kas ļauj karotēm, lāpstiņām izturēt augstu temperatūru, taču šie materiāli satur daudz kaitīgu toksīnu, teikts zinātnieku ziņojumā.

LASI VĒL: Uzvāriet banānu, izdzeriet šo ūdeni uz nakti un redzēsiet, kas notiks

Šīs vielas daudzējādā ziņā ietekmē veselību. Pētījumi ar dzīvniekiem ir parādījuši, ka plastmasas toksīnu iedarbība palielina aknu, aizkuņģa dziedzera un dzimumorgānu audzēju risku. Starp citu, eksperti plastmasas daudzuma palielināšanos ēdiena gatavošanā saista ar vīriešu neauglības attīstību. Plastmasas daļiņas ir atrodamas pat zīdaiņu asinīs, un tas ir patiešām biedējoši.

Zinātnieki uzskata, ka ne vairāk kā 90 mikrogrami oligomēru dienā var nonākt organismā kā droša deva veselībai, ja mēs runājam par virenu personu, kas sver ap 60 kg. Tomēr pētījumā par 33 dažādiem virtuves piederumiem tika konstatēts, ka trešdaļai no tiem izdalās krietni lielāks oligomēru daudzums virs pieļaujamās robežas. Ja jūs tomēr šos priekšmetus izmantojat vairāku ēdienu pagatavošanai, tiek garantēts, ka dienas pieļaujamais daudzums tiks pārsniegts, bet, auksti plastmasas trauki ir pilnīgi droši – ar šādām karotēm un lāpstiņām varat sajaukt salātus vai noņemt cepumus no cepešpannas. Attiecībā uz visu pārējo eksperti iesaka izmantot koka traukus. Ja tas ir izgatavots, ievērojot visas drošības prasības, tas nekaitēs veselībai. Koka karotes ir arī drošas traukiem, jo neskrāpēs tos.

Pievienot komentāru