Kā audzēt sīpolus, ķiplokus un papriku februārī: dārzkopības eksperta norādījumi

Mēs pastāstīsim, ko sēt janvārī un kā audzēt dārzeņus uz palodzes.

Kad ārā iestājas ziemas aukstums, dārzkopji bieži vien mājās audzē dārzeņus un garšaugus, jo palodzes ir ideāli inkubatori topošajai ražai. Izmantojot paplātes vai podiņus, kas novietoti zem mākslīgās gaismas, kura imitē saules barojošos starus, ne tikai pagarina augšanas periodu, bet arī nodrošina, ka stādi ir spēcīgi un gatavi pārstādīšanai atklātā dārzā, kad atkāpjas salnas.

Dārzkopības eksperts izceļ trīs produktus, ko var stādīt februārī – sīpolus, ķiplokus un papriku. Viņš arī detalizēti stāsta, kā tieši audzēt šādas kultūras, lai pavasarī iegūtu lielisku rezultātu.

Ķiploki un sīpoli

Februāris ir pēdējā iespēja audzēt ķiploku daiviņas uz palodzes, jo šim dārzenim patiešām nepieciešams auksts laiks, lai sāktu augt.

Pirms stādīšanas labi sagatavojiet augsni, pievienojot daudz kvalitatīva komposta. Izvēlieties vietu, kas dienas laikā saņem optimālu saules gaismas daudzumu un nodrošina labu drenāžu.

Atdaliet ķiploki galviņu atsevišķās daiviņās, saglabājot neskartu miziņu. Ķiplokus stādiet apmēram 3 – 4 cm dziļumā ar sakņu pusi uz leju un smailu galu uz augšu. Attālumam starp daiviņām jābūt 15 cm.

Veģetācijas sezonas laikā ķiplokus laistiet pietiekami, bet pēdējās nedēļās laistīšanu pārtrauciet pilnībā. Savlaicīgi jānovāc visas parādījušās nezāles. Sākot ar februāra vidu, ik pēc sešām nedēļām apstrādājiet ķiplokus ar kālija sulfātu, lai nodrošinātu, ka tie saņem visas nepieciešamās barības vielas ilgtspējīgai augšanai.

Pārāk agra ražas novākšana var izraisīt to, ka ķiploki zaudē pēdējo augšanas posmu, bet pārāk ilga nogaidīšana var izraisīt sīpolu pūšanu augsnē. Kad ķiploki apgāžas un lapas kļūst brūnas, ir pienācis laiks novākt ražu.

Sīpolus var audzēt, izmantojot to pašu paņēmienu – tie nekavējoties iesakņosies, uzreiz parādīsies dzinumi un veiksmīgi augs podā līdz pat stādīšanai ārā martā/aprīlī.

Lasi vēl: Kā jūtas jūsu kaķis: saraksts ar ieradumiem, kas norāda uz problēmām

Pipari

Piparu sēklas var diedzēt jebkurā siltā vietā (virs 21 °C), un, lai nodrošinātu to labu augšanu ziemā, iegādājieties LED audzēšanas apgaismojumu, lai augi nebūtu pārāk vāji saules gaismas trūkuma dēļ.

Viena no galvenajām problēmām, kas var rasties ar sēklām, ir tā, ka tās var pārāk daudz vai pārāk maz laistīt. Ir svarīgi rūpīgi regulēt ūdens daudzumu, ko jūsu stādi saņem. Vienmēr laistiet no apakšas un ņemiet vērā mitruma līmeni mājoklī.

Turiet piparu stādus iekštelpās, līdz nakts temperatūra sasniedz vismaz 12 °C, un tad varat pārstādīt augsnē.

 

Leave a Comment