Federālo rezervju sistēmas inflācijas rādītājs liecina, ka cenu spiediens mazinās, jo tuvojas likmju samazināšana

Federālo rezervju sistēmas cieši uzraudzītais inflācijas rādītājs pagājušajā mēnesī saglabājās zems, turpinot cenu pieauguma samazināšanās tendenci, kas paver ceļu tam, lai nākamajā mēnesī FED pirmo reizi 4,5 gadu laikā sāktu samazināt savu galveno procentu likmi.

Tirdzniecības ministrija piektdien paziņoja, ka no jūnija līdz jūlijam cenas palielinājās tikai par 0,2 %, kas ir par 0,1 % vairāk nekā iepriekšējā mēnesī. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu inflācija nemainījās un bija 2,5 %. Tas ir tikai nedaudz virs FED noteiktā 2% mērķa līmeņa.

Neņemot vērā svārstīgās pārtikas un enerģijas izmaksas, t.s. pamatinflācija no jūnija līdz jūlijam pieauga par 0.2%, t.i., tikpat kā iepriekšējā mēnesī. Rēķinot, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pamatcenas palielinājās par 2.6%, arī nemainoties salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Ekonomisti rūpīgi seko līdzi pamatcenām, jo tās parasti ļauj labāk nolasīt nākotnes inflācijas tendences.

Piektdienas dati uzsver, ka inflācija ASV pakāpeniski samazinās pēc trīs sāpīgu cenu kāpuma gadu, kas ietekmēja daudzu ģimeņu finanses. Saskaņā ar piektdien paziņoto rādītāju inflācija 2022. gada jūnijā sasniedza augstāko līmeni – 7,1 %, kas ir augstākais rādītājs pēdējo četru desmitgažu laikā, bet pēc tam pakāpeniski samazinājās.

Tā kā cenu kāpums tagad samazinās, banku eksperti uzskata, ka ir pienācis laiks sākt pazemināt FED galveno procentu likmi. Ekonomisti sagaida, ka nākamajā FED sanāksmē, kas notiks 17.-18. septembrī, likme tiks samazināta vismaz par ceturtdaļpunktu (pašlaik tā ir 5,3%).

FED bāzes procentu likmes samazinājumam laika gaitā vajadzētu samazināt aizņemšanās izmaksas dažādiem patēriņa un uzņēmējdarbības kredītiem, t.sk. hipotēkām, auto kredītiem un kredītkartēm.

Piektdienas ziņojums arī liecināja, ka ASV ekonomiku turpina stimulēt veselīgi patēriņa izdevumi. No jūnija līdz jūlijam amerikāņi palielināja savus tēriņus par 0,5 %, salīdzinot ar 0,3 % iepriekšējā mēnesī.

Arī ienākumi pieauga par 0,3 %, kas ir straujāk nekā iepriekšējā mēnesī. Tomēr, ņemot vērā, ka tēriņi pieauga vairāk nekā ienākumi, patērētāju uzkrājumi samazinājās, teikts ziņojumā. Uzkrājumu līmenis samazinājās līdz 2,9 %, kas ir zemākais līmenis kopš pandēmijas pirmajiem mēnešiem.

Tajā pašā laikā ekonomika joprojām attīstās veselīgā tempā. Ceturtdien valdība pārskatīja aprīļa-jūnija ceturkšņa izaugsmes aplēses, palielinot tās no 2,8 % līdz 3 % gadā.

Leave a Comment