Cepamais pulveris un soda: kāda ir atšķirība?

Kas ir cepamais pulveris?

Cepamais pulveris ir sodas, miltu un citronskābes maisījums. Miltu vietā ražotājs dažreiz izmanto kartupeļu cieti, lai panāktu ilgāku derīguma termiņu. Šis produktu maisījums ir domāts speciāli tam, lai soda un skābe noreaģētu bez atlikumiem, bet reakcija notiktu vajadzīgajā laikā. Skābe un soda sāk reakciju tieši mīklā un tieši uzkarsēšanas procesā, kas sniedz vislabāko rezultātu cepšanas gadījumā. Procentuāla šī “kodoltermiskā maisījuma” procentuālā attiecība jau vairs neav nekāds noslēpums, tāpēc arī saimnieces ir iemācījušās uztaisīt cepamo pulveri mājas apstākļos.

Kā uztaisīt cepamo pulveri mājas apstākļos:
Proporcijas
Jums būs nepieciešams:

Soda – 5 karotes
Citronskābe – 3 karotes
Milti – 12 karotes.

Pagatavošana:

Samaisīt visas sastāvdaļas sausā traukā (ja gadīsies kaut pilīte ūdens, reakcija var notikt priekšlaicīgi). Kārtīgi sakratīt, līdz sastāvdaļas ir pilnībā samaisījušās. Lai izvairītos no salipšanas, var pievienot cukura gabaliņu.

Kāpēc receptē tiek izmantota gan soda, gan cepamais pulveris?

Pirmo reizi ieraugot gan vienu, gan otru sastāvdaļu receptē, es nodomāju, ka tā ir kaut kāda kļūda. Bet nē. Produktiem, kuriem ir dabīgs skābums, var papildus pievienot sodu. Pie tādiem produktiem pieder skābpiena produkti – kefīrs, sūkalas, biezpiens, skābais krējums, jogurts, augļu un ogu sulas, medus.
Nu lūk – visi noslēpumi atklāti!

avots

Pievienot komentāru