Bērniem ir jābūt laimīgiem, un nevis “labākajiem”. Kur noved dzīšanās pēc “vislabākā no labākajiem”

Beidziet izdarīt spiedienu uz bērniem!

Mēs dzīvojam ļoti konkurējošā sabiedrībā, kurā liekas, ka nekad nepietiek, un mums ir sajūta, ka, ja mēs nebūsim atbilstoši, tad tiksim aizmesti uz kādu dzīves nomali, raksta Cultura Inquieta.

Tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka pēdējās desmitgades laikā vecāki ir pieņēmuši tādu izglītības modeli, kas piemērota patērētāju sabiedrībai.

LASI VĒL: 

Lūk, kāpēc vienmēr jāaizver bērnistabas durvis. Bērnu drošība ir svarīgāk par visu!

Viņi vēlas, lai viņu bērni būtu gatavi dzīvei, bet nevis visplašākajā šī vārda nozīmē, bet gan visierobežotākā: viņi vēlas, lai viņu bērniem piemistu zināšanas un iemaņas, kas nepieciešamas, lai radītu labu profesiju, iegūtu labu darbu un lielu algu.

Šie vecāki ir izvirzījuši sev mērķi: viņi vēlas, lai viņu bērni būtu labākie. Lai to sasniegtu, pieraksta bērnus uz visām iespējamām papildus nodarbībām, un, protams, stumj viņus pretī panākumiem par jebkuru cenu. Un vissliktākais ir tas, ka viņi tic, ka to visu dara “pašu bērnu labā”.

Galvenā šī izglītojošā modeļa problēma ir tas, ka tas rada nevajadzīgu spiedienu uz bērniem – spiedienu, kas rezultātā atņem viņiem bērnību, un rada emocionāli salauztus pieaugušos.

Briesmas, ko rada bērnu stumšana pretī panākumiem.

Atrodoties zem tuvinieku spiediena, lielākā daļa bērnu ir paklausīgi, un var sasniegt rezultātus, kādus vēlas viņu vecāki, bet ilgtermiņa perspektīvā tas ierobežo viņu autonomo domāšanu un prasmes, kas var novest pie patiesiem panākumiem.

LASI VĒL: 

Kurā mēnesī dzimst paši gudrākie bērni pēc zinātnieku domām. Ja varētu uzminēt…

Ja mēs nedodam bērnam iespēju un brīvību atrast savu ceļu, jo mēs viņu piepildām ar savām cerībām, bērns nespēj pieņemt pats savus lēmumus, izjust un attīstīt savu individualitāti.

Līdz ar to izlikšanās, ka bērni ir labāki, sevī ietver nopietnas briesmas:

  1. Rada nevajadzīgu spiedienu, kas piepilda bērnu bērnību. Bērnība – tas ir mācīšanās, kā arī prieka un jautrības laiks. Bērniem ir jāmācās aizraujoši rotaļīgā formā, viņiem ir jāpieļauj kļūdas, jātērē laiks, jāļauj vaļa savai iztēlei un jāpavada laiks ar citiem bērniem.

Cerot uz to, ka bērni būs “labākie” dotajā jomā, liekot uz viņiem pārāk lielas cerības tikai liks viņu trauslajiem ceļiem locīties zem spiediena svara, kas viņiem galīgi nav vajadzīgs. Šis mācību veids rezultātā atņem viņiem bērnību.

  1. Izraisa iekšējās motivācijas un apmierinājuma zudumu. Kad vecāki vairāk koncentrējas uz rezultātu, nekā pūliņiem, bērns zaudē iekšējo motivāciju, jo viņš saprot, ka rezultāts ir svarīgāks par viņa pūlēm. Tieši tāpat, koncentrējušies uz rezultātu, jūs zaudējat interesi par izvēlēto ceļu un pārstājat to izbaudīt.
  2. Rada bailes par neizdošanos. Bailes par neizdošanos – tās ir vienas no visierobežotākajām sajūtām, kādas vien mēs spējam piedzīvot. Un šī sajūta ir cieši saistīta ar mūsu priekšstatu par panākumiem. Tāpēc bērnu virzīšana pretī panākumiem agrīnā stadijā bieži vien iesēj viņos neveiksmes baiļu sēklas.

Rezultātā ir pavisam ticams, ka šie mazuļi nekļūs par patstāvīgiem un uzņēmīgiem pieaugušiem, kā to vēlas viņu vecāki, bet gan kļūs par cilvēkiem, kuri izvēlas drošību un pieņem viduvējību tikai tāpēc, ka baidās ciest neveiksmi.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu