Austrālijas mājokļu īpašnieki cīnās, lai atļautos apdrošināšanu, jo klimata riski pieaug

Mājokļa apdrošināšana kļūst nepieejama aizvien lielākam skaitam Austrālijas mājsaimniecību, jo pieaugošie klimata draudi palielina apdrošināšanas prēmijas, tādējādi, iespējams, apdraudot miljardiem dolāru vērtus hipotekāros kredītus, teikts jaunākajā ziņojumā.

2024.gada martā 15 % Austrālijas mājsaimniecību jau bija saskārušās ar mājokļa apdrošināšanas pieejamības stresu, kas tiek definēts kā apdrošināšanas prēmijas, kuru izmaksas pārsniedz četru nedēļu ienākumus, teikts aktuāru institūta ziņojumā.

Tas atbilst 1,61 miljonam mājsaimniecību, salīdzinot ar 1,24 miljoniem mājsaimniecību, kuras pirms gada saskārās ar finansiālās pieejamības stresu, tas ir pieaugums par 30 %.

Apdrošināšanas izmaksu pieaugums ir veicinājis inflāciju Austrālijā, un ir pazīmes, ka daži mājokļu īpašnieki vairs nevar atļauties aizsargāt savu mājokli ar klimatu saistīto risku un augsto būvniecības izmaksu dēļ.

“Diemžēl mēs sagaidām, ka tas turpināsies, jo kopumā palielināsies ar klimata pārmaiņām saistīto dabas katastrofu risks, kas turpinās palielināt spiedienu uz apdrošināšanas prēmijām,” teica ziņojuma galvenais autors Šarandžits Paddams.

Ziņojumā lēsts, ka 5 % Austrālijas mājsaimniecību, kurām ir mājokļa kredīts, izjūt ārkārtēju spiedienu, un to apdrošināšanas prēmijas vidēji gadā sasniedz 5 216 Austrālijas dolārus (3 505 ASV dolārus), kas ir teju divas reizes vairāk nekā vidēji 2 124 Austrālijas dolāri.

Ziņojumā teikts, ka mājsaimniecībām, kas saskaras ar vislielāko finansiālo spriedzi, martā bija aptuveni 57 miljardi Austrālijas dolāru neatmaksāto hipotekāro aizdevumu, kas veido 3 % no visiem mājokļa aizdevumu aktīviem.

“Ja viņu mājokli sabojā dabas katastrofa un viņiem vai nu nav apdrošināšanas, vai arī tā ir nepietiekama, viņi var nonākt stresainā finansiālā situācijā,” teica Padams.

“Tātad šī potenciāli ir lielāka problēma nekā tikai apdrošināšana. Tā ir arī problēma aizdevējiem, regulatoriem un valdībām.”

Ziņojumā lēsts, ka paaugstinātā plūdu un ciklonu riska dēļ puse mājsaimniecību Kvīnslendas dienvidrietumu daļā, Jaundienvidvelsas Ziemeļu upju reģionā un Rietumaustrālijas reģionālajā daļā saskaras ar prēmijām, kuru izmaksas pārsniedz viena mēneša ienākumus.

Leave a Comment