Stellantis saskaras ar bezprecedenta strādnieku streikiem gadu pēc nacionālā streika

Apvienoto automobiļu strādnieku arodbiedrība (UAW) gatavojas rīkot vairākus streikus ASV pret Francijas un Itālijas automobiļu ražotāju Stellantis aptuveni gadu pēc tam, kad valsts mēroga streiks Detroitas trīs autoražotājiem izmaksāja miljardiem dolāru un 50 000 darbinieku tika atlaisti bezdarbībā.

Apsūdzot Stellantis par līgumā doto solījumu laušanu, UAW prezidents Šons Feins otrdienas vakarā brīdināja, ka vairākas arodbiedrības vietējās nodaļas gatavo pamatu streikiem, kas varētu kolektīvi apturēt automobiļu ražotāja darbību.

Jaunākie UAW draudi sekoja pagājušā gada sešu nedēļu ilgajam streikam, kas Stellantis izmaksāja aptuveni 750 miljonus eiro peļņas. Arodbiedrība vēsturiskais 2023. gada streiks skāra arī General Motors un Ford, un piesaistīja ASV prezidentu Džo Baidenu pie piketa līnijas, lai izrādītu atbalstu streikojošajiem strādniekiem.

Stellantis Ziemeļamerikā strādā ar grūtībām, un streika noris laikā, kad saasinās cīņa par Balto namu starp demokrāti Kamalu Harissu un republikāni Donaldu Trampu. Harisu, kura pašlaik ir ASV viceprezidente, ir atbalstījusi UAW.

Arodbiedrību streiki ārpus četru gadu līguma sarunām ir neparasta parādība, un plaša atteikšanās no darba Stellantis uzņēmumā tikai gadu pēc darba līguma noslēgšanas, turklāt vēlēšanu gadā, būtu bezprecedenta gadījums.

“Arodbiedrība ir izvēlējusies ideālu laiku, lai vērstos pret Stellantis, jo Ziemeļamerikas koncerns, visticamāk, ir savā vājākajā punktā,” sacīja Sems Fiorani, pētniecības uzņēmuma AutoForecast Solutions viceprezidents.

28 vietējās arodbiedrības, kas aptver desmitiem tūkstošu darbinieku, ir iesniegušas sūdzības pret Jeep mātesuzņēmumu Stellantis un 18 no tām ir tuvu tam, lai varētu pieprasīt balsojumus par streika atļaušanu, un vismaz viens no tiem ir gaidāms tuvākajās dienās.

Pirmā balsojuma par streika atļaušanu vieta un laiks vēl nav zināmi, taču vietējās pašvaldības, kas pagājušajā mēnesī iesniedza sūdzības, bija rūpnīcas Toledo, Ohaio štatā, Kokomo, Indiānā, un vairākas rūpnīcas Mičiganā. UAW ir paziņojusi, ka šīs sūdzības attiecas uz aptuveni 98 % Stellantisa biedru, tādējādi potenciālie streiki ir tikpat spēcīgi kā visas valsts mēroga streiks.

UAW pretenzijas ir saistītas ar produktu un investīciju saistībām, kas tika uzņemtas pagājušā gada rudenī notikušajās sarunās par līgumu. Kā galvenie strīdus punkti UAW ir izrādījušies kavēšanās ar plānotajiem daudzmiljardu ieguldījumiem jaunā akumulatoru rūpnīcā un rūpnīcā Belviderā, Ilinoisas štatā, un iespējamie Stellantis plāni pārcelt Dodge Durango SUV ražošanu ārpus ASV.

Stellantis paziņoja, ka nav apstiprinājis plānus pārcelt Durango. Saskaņā ar trešdien nosūtīto vēstuli arodbiedrība apgalvoja, ka uzņēmums nekad nav noliedzis, ka plāno pārcelt SUV ražošanu.

Līgums, kas noslēgts starp UAW un autoražotāju, ļauj uzņēmumam atlikt finanšu saistības, ja tirgus apstākļi pasliktinās.

Stellantis ASV uzņēmējdarbība pēdējā gada laikā ir piedzīvojusi neveiksmes, un dīleri un akcionāri ir publiski izteikuši aizrādījumus par pārdošanas apjomu samazināšanos, uzpūsto krājumu apjomu un krītošo akciju cenu.

 

 

Leave a Comment