Ķīnas autobūves gigants Chery varētu ražot automašīnas Apvienotajā Karalistē

Ķīnas autobūves gigants Chery apsver iespēju ražot automobiļus Apvienotajā Karalistē, kā apgalvo augsta līmeņa vadītājs.

Uzņēmuma vadītājs Apvienotajā Karalistē Viktors Žangs medijiem norādīja, ka tas ir “laika jautājums”, kad uzņēmums pieņems galīgo lēmumu.

Viņš teica, ka Chery, kas jau gatavojas ražot automobiļus Spānijā, ir apņēmības pilns izmantot “lokalizētu” pieeju Eiropas tirgum.

Žangs noliedza, ka uzņēmuma eksports būtu guvis labumu no negodīgām subsīdijām.

Chery, kas dibināts 1997. gadā, ir viens no lielākajiem Ķīnas autobūves uzņēmumiem. Tas jau ir valsts lielākais transportlīdzekļu eksportētājs, bet tam ir vērienīgi plāni paplašināties vēl vairāk.

Lai palīdzētu īstenot šos plānus, tas ir izveidojis divus jaunus zīmolus, kas pilnībā orientēti uz starptautisko tirgu – Omoda un Jaecoo.

Pagājušajā mēnesī Omoda tika oficiāli laists klajā Apvienotajā Karalistē. Tā ir sākusi pārdot universālo apvidus automobili Omoda 5 gan elektriskajā, gan ar benzīna dzinēju aprīkotajā versijā.

Uzņēmums ir izveidojis 60 dīleru tīklu, un cer, ka līdz gada beigām Lielbritānijā būs vairāk nekā 100 dīleru.

Taču tas nebūt nav vienīgais Ķīnas ražotājs, kas Lielbritānijas tirgu uzskata par potenciāli ienesīgu.

BYD, kas cīnās ar Tesla par pasaulē lielākā elektrisko automobiļu ražotāja titulu, arī Lielbritānijā ir atvēris desmitiem dīleru pārstāvniecību.

SAIC jau ir labi nostiprinājies Apvienotajā Karalistē, pārdodot automašīnas ar klasisko britu MG marku.

Eiropā pārdodamie automobiļi pašlaik tiek ražoti Chery ražotnē Wuhu, Ķīnas austrumos. Taču paredzams, ka šī situācija mainīsies.

Uzņēmumam jau ir noslēgts līgums ar Spānijas uzņēmumu EV Motors, kas ļaus Omoda un Jaecoo modeļus ražot bijušajā Nissan rūpnīcā Barselonā. Taču uzņēmums vēlas izveidot arī citas bāzes.

Šā gada sākumā uzņēmums paziņoja, ka arī Apvienotā Karaliste varētu kandidēt uz montāžas rūpnīcas izveidi. Šī iespēja joprojām tiek izskatīta.

Taču Apvienotā Karaliste nav vienīgā valsts Chery sarakstā. Uzņēmums ir runājis arī ar Itālijas valdību, piemēram, par ražošanas izveidi Itālijā.

Žangs noliedza, ka lēmums tiks pieņemts atkarībā no tā, kura valsts spēs piedāvāt labākos stimulus.

“Tik lielam ieguldījumu projektam tas ir vairāku faktoru apvienojums,” viņš teica.

“Tā nav tikai valdības politika vai stimuli. Jāņem vērā arī pats tirgus, izglītība, jo ir vajadzīgi labi talantīgi cilvēki, piemēram, inženieri un rūpnīcas strādnieki, kā arī piegādes ķēde, loģistika. Tāpēc mūsu galīgajā lēmumā būs iesaistīti daudzi faktori.”

Spiediens izveidot ražošanas bāzes Eiropā ir palielinājies kopš jūlija, kad ES noteica augstus tarifus jeb nodokļus elektrisko transportlīdzekļu importam no Ķīnas.

Brisele norādīja, ka tas tika darīts tāpēc, ka automobiļu ražotāji Ķīnā gūst labumu no “negodīgām subsīdijām”, kas ļauj pārdot savus automobiļus ārvalstīs ļoti lēti, tādējādi apdraudot vietējos ražotājus. Ķīna apsūdzēja ES protekcionismā.

Ražojot savus ražojumus Eiropā, Chery izvairītos no šo tarifu maksāšanas.

 

Leave a Comment