Nevienam nepatiks: Ārzemju sinoptiķis pastāstīja, kad sāksies La Niña un pie kā tas novedīs

Ārzemju Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais direktors Vilfands sacīja, ka La Niña apdraudējums rudenī ir 60-70%, taču tā ietekme uz atmosfēru būs mazāka, jo Pasaules okeānā ir augsta temperatūra ārpus tropiem.

Tas ir tāpēc, ka iepriekšējais El Niño notikums bija tik intensīvs, ka tā rezultātā Klusā okeāna un Atlantijas okeāna vidēja platuma grādos bija ārkārtīgi silts ūdens, izraisot globālās temperatūras izmaiņas.

Vilfands arī atzīmēja, ka 2024. gads jau ir pārspējis 2023. gada temperatūras rekordus, un, visticamāk, šī tendence turpināsies līdz pat gada beigām.

Neskatoties uz cerībām, ka La Niña varētu nedaudz palēnināt temperatūras paaugstināšanos, klimata zinātnieki uzskata, ka globālā sasilšana turpināsies un turpmākajos mēnešos nav gaidāma būtiska atdzišana.

La Niña ir pretēja klimata parādība El Niño, ko raksturo ievērojama okeāna virsmas temperatūras pazemināšanās Klusā okeāna centrālajā un austrumu ekvatoriālajā daļā.

Šī parādība rodas, kad stabili austrumu vēji no Peru un Čīles krastiem siltu ūdeni virza uz Indonēziju un Austrāliju, izraisot aukstā ūdens pacelšanos no dziļā okeāna un atdzesējot reģionu.

La Niña ir atvēsinoša iedarbība uz klimatu dažādos planētas reģionos, īpaši tropos. Tas varētu ietekmēt laika apstākļus visā pasaulē, tostarp mainīt viesuļvētru īpašības Atlantijas okeāna un Klusā okeāna reģionos.

Lasi vēl: Nekad nedodiet sunim tādu vārdu! Eksperti nosaukuši statistiski visnelaimīgāko vārdu

La Niña notikumi bieži turpinās ilgāk par pieciem mēnešiem, un tiem var būt dažādas sekas atkarībā no to intensitātes un ilguma.

Un anomālijas tiks fiksētas visos reģionos.

Pēc ekspertu domām, rudens sākums Austrumeiropā var uzstādīt jaunus šī gada laika karstuma rekordus. Tādējādi valsts centrā temperatūra ievērojami pārsniegs klimata normu.

Ļoti silts un saulains laiks tiek solīts arī ziemeļrietumos. Lietus šeit var līt tikai septembra vidū.

Un dienvidu apgabalā ir gaidāms nokrišņu deficīts kopā ar daudzām saulainām dienām un augstu temperatūru. Tas pats attiecas uz rietumu daļām. Austrumeiropas dienvidu daļā būs līdz 32 grādiem.

Tomēr oktobrī situācija krasi mainīsies. Centrālajos rajonos temperatūra saglabāsies 13-14 grādu robežās, taču tajā pašā laikā sinoptiķi brīdina par temperatūras svārstībām, kad termometra rādījumi var strauji pazemināties un pēc tam steigties uz augšu.

 

Leave a Comment