Kāpēc bērni manipulē ar vecākiem: psihologs nosauca 5 iemeslus

Dzīvē ļoti bieži nākas redzēt, ka bērni manipulē ar saviem vecākiem. Bet, kā norāda psihologi, tam ir būtiski iemesli!

Vecāki bieži saskaras ar bērnu manipulācijām. Piemēram, kad pieaugušie piespiež bērnu pildīt mājasdarbus, nevis spēlēt datorspēles. Tad viņš var teikt, ka vecāki viņu mīl mazāk nekā vecāko brāli. Rezultātā vecāki var justies vainīgi un ļaut bērnam spēlēties tālāk. Par to, kāpēc bērni manipulē ar vecākiem, stāsta bērnu psiholoģe Karina Landorfa.

Uzmanības trūkums

Ja bērns neredz interesi par savu personību, viņš sāk manipulēt ar pieaugušajiem. Tādējādi viņa cenšas piesaistīt uzmanību.

Spiediens no pieaugušajiem

Bērns tik ļoti baidās no soda par kādu rīcību, ka vienkārši sāk manipulēt ar vecākiem, izmantojot izdomātas slimības un saslimšanas.

Vecāku atdarināšana

Ļoti bieži bērni pārņem vecāku uzvedības modeli, kas ir tālu no ideāla. Ne velti saka, ka “ābols nekrīt tālu no ābeles”.

Lasi vēl: 7 pazīmes, kas liecina, ka vīrietis sievietē redz savu nākamo sievu

Vecvecāku atbalsts

Nav noslēpums, ka mazais provokators sāk spēlēties ar vecāku jūtām, paļaujoties uz kāda ģimenes vecākās paaudzes pārstāvja apstiprinājumu.

Šajā gadījumā žēlojoši vecvecāki sūdzas par saviem bērniem par viņu, viņuprāt, nežēlīgo attieksmi pret mazbērniem.

Bērni jūt savu vecāku vājumu

Mamma vai tētis nav pārliecināti par savu personību, izjūt vainas apziņu, bailes, baidās no garāmgājēju sprieduma. Kad vecāki nezina, kā tikt galā ar savu aizkaitinājumu un paniku, tad bērns manipulēs ar savām emocijām.

Histērijas veikalā bērnam kļūs par ikdienu, lai iegūtu, piemēram, kāroto rotaļlietu.

 

Leave a Comment