Volkswagen vadītājs norāda, ka Ķīnas autoražotājiem būtu jāļauj izvairīties no tarifiem, investējot ES

Vācijas autobūves uzņēmuma Volkswagen izpilddirektors paziņoja, ka Eiropas Savienībai būtu jāapsver iespēja pielāgot plānotos tarifus Ķīnā ražotiem elektriskajiem transportlīdzekļiem, lai ņemtu vērā Eiropā veiktās investīcijas.

“Tā vietā, lai piemērotu soda tarifus, vajadzētu savstarpēji kreditēt ieguldījumus. Tiem, kas investē, rada darbavietas un sadarbojas ar vietējiem uzņēmumiem, vajadzētu gūt labumu, kad runa ir par tarifiem,” intervijā svētdienas laikrakstam Bild am Sonntag sacīja Volkswagen vadītājs Olivers Blūme.

Eiropas Savienība turpinās piemērot tarifus Ķīnā ražotiem elektriskajiem transportlīdzekļiem, piektdien paziņoja ES izpildinstitūcija, pat pēc tam, kad bloka lielākā ekonomika Vācija un Vācijas autoražotāji tos noraidīja, atklājot šķelšanos lielākajā tirdzniecības strīdā ar Pekinu desmit gadu laikā.

Ierosinātie nodokļi Ķīnā ražotiem elektriskajiem transportlīdzekļiem līdz pat 45 % maksās autoražotājiem miljardiem papildu dolāru, lai ievestu automašīnas blokā, un tos paredzēts piemērot no nākamā mēneša uz pieciem gadiem.

Komisija, kas pārrauga bloka tirdzniecības politiku, pēc gadu ilgas antisubsidēšanas izmeklēšanas ir paziņojusi, ka vērsīsies pret, pēc tās domām, negodīgām Ķīnas subsīdijām, taču piektdien tā arī paziņoja, ka turpinās sarunas ar Pekinu.

Volkswagen pārstāvis Blūme sacīja laikrakstam Bild am Sonntag, ka pastāv risks, ka Ķīnas atbildes tarifi varētu kaitēt Eiropas autoražotājiem. Blūme norādīja, ka šādas atbildes tarifi varētu kaitēt Eiropas autoražotāju konkurētspējai, ņemot vērā, ka Ķīna ir viens no lielākajiem automobiļu noieta tirgiem pasaulē.

Īpaši tas attiecas uz tādiem uzņēmumiem kā Volkswagen, kas daudz investē Ķīnas tirgū un tur ražo nozīmīgu daļu no savām automašīnām. Tādejādi ir svarīgi panākt līdzsvaru starp konkurences aizsardzību un abu reģionu tirdzniecības attiecību saglabāšanu.

Ķīna, reaģejot uz pirmajām ziņām par ierobežojumiem, jausākusi vērsties pret dažām tirdznecības sfērām, kas nāk no ES, piemēram, konjaka un cūkgaļas produkcijas ievešanu.

 

 

 

 

 

Leave a Comment