Valdības slepenās sarunas ⟩ Premjers: Ja mēs nevienojamies, saprotu, ka tūlīt prezidents mūs visus pataisīs par āžiem

Šoruden Latvijā miruši vairāk nekā tūkstoš kovidpacientu. Kopējais pandēmijas upuru skaits, rēķinot uz valsts izmēru, ir 30. lielākais pasaulē. Daļu no dzīvībām varēja glābt oktobra sākumā, kad jau bija sagatavots lēmums ieviest stingrus pārvietošanās ierobežojumus uz trim nedēļām.

Politiķi aiz slēgtām durvīm šo scenāriju noraidīja. Atbilstoši ekspertu prognozēm situācija kļuva tik katastrofāla, ka divas nedēļas vēlāk nācās ieviest lokdaunu, vēsta raidījums “Nekā Personīga”.

Liktenīgā sēde tika ierakstīta, tomēr ierakstam noteikts ierobežotas pieejamības statuss. Pēc oficiāla iesnieguma un četru iestāžu iesaistīšanas, “Nekā personīga” saņēma atļauju 11 stundas ilgo ierakstu noklausīties, bet ne to atskaņot mūsu skatītājiem. Tomēr uzskatām, ka sabiedrībai ir tiesības zināt iemeslus, kādēļ, neraugoties uz skaidriem mediķu un ekspertu brīdinājumiem, Ministru kabinets izvēlējās nepasargāt savus pilsoņus no saslimšanas un nāves. Ieraksts liecina, ka ministrus pamatā satrauca sava popularitāte, nevis krīzes vadība.

Oktobra pirmajās dienās slimnīcas strauji pildījās ar kovidpacientiem, veselības aprūpes nozare gatavojās plānveida aprūpes pārtraukšanai. Koalīcijas partiju sarunās valdīja uzskats, ka vajag jaunus ierobežojumus, bet šoreiz tikai nevakcinētajiem.

5. oktobra Krīzes vadības padomes sēdē piedalījās ministri un eksperti. Situācija ar Covid bija slikta un strauji kļuva vēl sliktāk.

Epidemiologs Jurijs Perevoščikovs prognozē, ka pēc pusotras nedēļas būs jau ap 2700 saslimšanas gadījumiem dienā. Līdz oktobra beigām slimnīcas būs pilnas. Atšķirībā no pagājušās ziemas arī citu saslimšanu pacientu ir vairāk nekā parasti, jo ilgu laiku plānveida aprūpe nebija pieejama. Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga informē, ka nāksies šķirot pacientus un lūgt starptautisko palīdzību pacientu pārvietošanai uz ārzemēm.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu

Pievienot komentāru