Pirmais 2024. gada mikro pilnmēness: kad to novērot un ko gaidīt

Pilnmēness februārī atradīsies vislielākajā attālumā no Zemes.

2024.gads ir nedaudz neparasts. Janvārī un februārī Jauns mēness debesīs bija gandrīz neredzams, bija supermēness, un 2024. gada februārī, kad Mēness disku visvairāk apspīdēs Saule, būs mikromēness. Ko tas nozīmē, kāpēc februāra pilnmēness tiek dēvēts par “sniega” un kad to novērot – lasiet tālāk.

Kas ir sniega Mēness

Pilnmēness šajā gadalaikā tiek dēvēts par Sniega Mēnesi. Šo nosaukumu tam piešķīrušas Ziemeļamerikas indiāņu ciltis, jo februāris ir mēnesis, kad šajā kontinentā ir vislielākais sniega daudzums. Citas kultūras februāra pilnmēnesi sauc ar citos nosaukumos:

Ķīnieši to dēvē par ziedošo mēnesi;

Ķelti – Ledus mēnesi;

Čukčas – Kaulu mēness;

Dienvidu puslodē – Graudu mēness, Miežu mēness, Sarkanais mēness, Suņu mēness.

Vēl viens šī pilnmēness nosaukums ir Bada mēness, jo senos laikos bargie laika apstākļi ļoti apgrūtināja medības.

Lasi vēl: Izaugs dūres lielumā: lūk, ar ko pavasarī jābaro zemenes, lai iegūtu izcilu ražu

Kad būs pilnmēness, un kāds tas būs

Šī mēneša pilnmēness būs 24. februārī. Pilnmēness 2024. gada februārī ir pirmais mikro mēness šajā gadā. Pilnmēness laikā Mēness atradīsies apogejā, tas ir, īpaši tālu no Zemes – attālums būs 405 917 km (salīdzinājumam – vidējais attālums starp Zemi un Mēnesi ir 384 472 km).

Vai pilnmēness būs mazāks nekā parasti? Salīdzinot to ar citu pilnmēnešu fotogrāfijām, tas izskatīsies nedaudz mazāks nekā parasts pilnmēness un par 14 % mazāks nekā supermēness. Turklāt pilnmēness mikro mēness ir par aptuveni 30 % mazāk spilgts nekā pilnmēness supermēness.

Taču šo atšķirību būs grūti pamanīt ar neapbruņotu aci, tāpēc, pieņemot, ka laiks būs bez mākoņiem (kad satumsīs), satelīts izskatīsies tāpat kā vienmēr un spīdēs tikpat spoži. Mēness pilno disku var novērot ne tikai pašā pilnmēness pilnbriedā, bet arī naktī pirms un pēc 24. februāra.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru