Maksa par bezmaksas: kāpēc nevajag izmantot sabiedrisko Wi-Fi

Iedzīvotāju vidū arvien lielāko popularitāti iegūst vieta, kurā ir pieeja bezmaksas Wi-Fi. Tas attiecas gan uz vietējiem iedzīvotājiem, gan arī ceļotājiem, jo visi vēlas pārbaudīt pastu vai arī padalīties ar fotogrāfijām sociālajos tīklos. Tomēr eksperti apgalvo, ka “atvērtā” savienojuma lietošana rada patiesus draudus tā lietotājiem.

Mūsdienu sabiedrība izjūt nepieciešamību būt sasniedzamai 24 stundas diennaktī, un, kad uz konta ir beigušies līdzekļi vai arī pazudis 3G, par alternatīvu kļūst bezmaksas Wi-Fi, pieeja kuram ir iespējama pat parkos. Saskaņā ar uzņēmuma Symantic pētījumiem, kas nodarbojas ar kiberdrošības jautājumiem, aptuveni 87% lietotāji vai nu regulāri, vai kaut reizi ir pieslēgušies atvērtajam tīklam. Ne mazāk kā 70 % ar tādu savienojumu pārbauda pastu, aptuveni 11 % izmanto internetbankas pakalpojumus.

Tomēr, lai arī kur jūs nepieslēgtos sabiedriskajam Wi-Fi, visās vietās jūsu personīgie dati kļūst par vieglu laupījumu kiberļaundariem. Nav nemaz tik grūti izveidot “svešu” pieslēgumu, kad nepieciešamie dati sāk novirzīties uz “kreisajiem” serveriem. Tas ir, karšu numuri, sarakste, personīgie dati kļūst par svešo vērotāju ieguvumu, un tie var iegūto informāciju izmantot savtīgos mērķos, tajā skaitā iegūstot piekļuvi bankas kartei.

Vispareizākais veids, kā sevi pasargāt – turēties tālāk no atklātā Wi-Fi lietošanas. Protams, mēdz gadīties tā, ka bez tā neiztikt, bet tajā gadījumā ir svarīgi palaist VPN, lai pānestie dati tiktu šifrētu, tas var kļūt par uzticamu aizsargu pret krāpniekiem. Pietiek vien savā ierīcē ielādēt kādu no oficiālajām aplikācijām.

avots

Pievienot komentāru