Ķiploku mēslošana pavasarī: kad, ar ko un kā pareizi mēslot

Lai iegūtu bagātīgu, lielu un aromātisku ķiploku ražu, tiem nepieciešama pienācīga kopšana, jo īpaši savlaicīga stādīšana un sabalansēta barošana.

Ķiploki jāmēslo visu augšanas sezonu. Organisko vai minerālmēslus var lietot gan stādīšanas laikā, gan pēc stādīšanas.

Kad labāk stādīt ķiplokus

Ķiplokus var stādīt pavasarī vai rudenī atkarībā no šķirnes un klimatiskajiem apstākļiem. Ziemas šķirnes parasti stāda rudenī, 3-4 nedēļas pirms lielām salnām. Šādā veidā ķiploki pirms ziemas paspēj iesakņoties un labāk iztur aukstos laikapstākļus.

Spēcīgās šķirnes stāda pavasarī, tiklīdz augsne ir sasilusi līdz 5-7 °C. Tas parasti ir marta beigās vai aprīļa sākumā. Pavasara stādīšanai labāk izvēlēties lielas un veselas ķiploku daiviņas bez bojājumiem vai kaišu pazīmēm. Tad ķiploki labāk iesakņosies un sniegs labu ražu.

Kā barot ķiplokus pavasarī

Pavasarī ķiplokiem aktīvai augšanai un sīpolu veidošanai nepieciešams komplekss mēslojums. Turpmāk mēs jums pastāstīsim, kādi mēslošanas līdzekļi ir jāizmanto.

Slāpekļa mēslojums

Veģetācijas sākumā ķiplokiem ir nepieciešams slāpeklis, lai veidotos zaļā masa. Ja mēslošana tiek veikta pirmo reizi, labāk ir izmantot amonija nitrātu – 10 litriem ūdens nepieciešami 2 ēdamkarotes nitrāta. Var izmantot arī urīnvielu. Uz 10 litriem ūdens nepieciešams tikai 1,5 litri urīnvielas.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Abiem grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 70%

0%

Fosfora-kālija mēslošanas līdzekļi

Lielu ķiploku sīpolu veidošanai ir nepieciešams fosfors un kālijs. Šie elementi veicina barības vielu uzkrāšanos un uzlabo ķiploku garšas īpašības. Superfosfātu (20-30 g/m2) un kālija sulfātu (15-20 g/m2) var lietot pavasarī.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru