Kas ir Hārvardas uztura šķīvis un kādi pārtikas produkti tajā iekļauti

Augu eļļas

Arī augu eļļām jābūt jūsu ēdienkartē, taču ar mēru. Izvēlieties veselīgākas alternatīvas, piemēram, olīveļļu, rapšu, sojas, kukurūzas, saulespuķu, zemesriekstu eļļu. Taču jāizvairās no daļēji hidrogenētām eļļām, kas satur kaitīgās transtaukskābes.

Dzērieni

Eksperti iesaka izvairīties no saldiem dzērieniem, dzert pienu un piena produktus mērenā daudzumā – 1-2 porcijas dienā, sulas – 1 nelielu glāzi dienā. Tajā pašā laikā ir vēlams ūdens, kafija un tēja.

Kas vēl jums jāzina

Ogļhidrātu veids uzturā ir svarīgāks par daudzumu, jo daži ogļhidrātu avoti – piemēram, dārzeņi (izņemot kartupeļus), augļi, pilngraudu produkti un pākšaugi – ir veselīgāki par citiem.

Veselīga uztura šķīvi ir ieteikts izvairīties no saldinātiem dzērieniem – tie ir galvenais kaloriju avots, taču parasti tiem ir maza uzturvērtība.

Veselīga uztura šķīvis ir vizualizēts kā viens šķīvis, tomēr to var izmantot kā ceļvedi veselīgu un sabalansētu maltīšu pagatavošanai – neatkarīgi no tā, kāda veida trauki tiek izmantoti!

Piemēram, lai gan zupu neēdīsiet uz šķīvja, izvēloties, ko pievienot katlam pirms pasniegšanas bļodā, varat ņemt vērā katras porcijas relatīvo lielumu: apmēram pusi no sastāvdaļām veido dažādi krāsaini dārzeņi (selerijas, burkāni, spināti, olīveļļā sautēti tomāti), bet otru pusi – pilngraudu produkti un veselīgas olbaltumvielas (piemēram, pupiņas).

 

Leave a Comment