Kāpēc organismam obligāti ir jāsvīst? Un no tā nav jākaunas!

Kāpēc mitras plaukstas vai slapjuma pleķi uz padusēm tiek uzskatīts par kaut ko apkaunojošu?Kāpēc no sviedru pleķiem ir pieņemts atbrīvoties tikpat ātri, kā no nozieguma pēdām?

Mēs uzskatām, ka tas nav pareizi, jo sviedru izdalīšanās – tas ir normāls fizioloģisks process. Un, starp citu, tas mūsu veselībai ir ļoti svarīgs, jo pilda uzreiz veselu virkni noderīgu funkciju.

Pasargā no pārkaršanas

Sviedru izdalīšanās – tā ir ugunsaizsardzības drošības sistēma mūsu organismā. Tikko rodas karstumdūriena draudi, ķermenis uzreiz pārklājas ar šķidrumu, atvēsinot organismu un ļaujot mums turpināt darīt savas lietas. “Ja jūs visu laiku nesvīdīsiet pat mērenas aktivitātes laikā, jūs pēc 10 – 12 minūtēm pārkarstu”, – stāsta profesors Kristofers Minsons no Oregonas universitātes. Ar ko tas draud?Ģīboņa stāvokli, karstumdūrienu, problēmām ar nierēm un pat nāvi.

Dziedē rētas

Zinātnieki  tikai sāk tikt skaidrībā ar to, kādu lomu spēlē mūsu sviedru dziedzeri rētu, skrambu un plīsumu dziedēšanā. Agrāk tika uzskatīts, ka rētas sadzīst ar jaunu šūnu palīdzību no matu folikulām un ar neskarto ādu ievainojuma malās. Tomēr 2012. gadā veiktais pētījums, kas publicēts žurnālā Journal Cell, parāda, ka tieši ekrīnie sviedru dziedzeri ir savdabīga cilmes šūnu rezerve, kas pāris stundu laikā pārvēršas par ādas šūnām.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

Pievienot komentāru