Kādus pārtikas produktus nedrīkst kombinēt savā starpā, lai sev nekaitētu?

Mūsdienu pasaules steigā un burzmā ir ļoti grūti sekot līdzi tam, ko ēdam. Īpaši, ja runa ir par mūsu iecienīto ātro pārtiku, ogām, augļiem, raudzētiem piena produktiem un dzērieniem, kas, kā izrādās, ne vienmēr ir labvēlīgi, ja tos kombinē kopā.

Burgers un kartupeļi frī

Jāpiekrīt, ka frī kartupeļiem un hamburgeriem piemīt kaut kas tāds, kam reizēm ir tik grūti pretoties. Īpaši tad, ja tie ir pārī un lieliski papildina viens otru. Taču uztura speciālisti stingri iesaka sadalīt šo mega kombināciju un pasūtīt kaut ko vienu, jo abi ēdieni satur milzīgu daudzumu trans-taukskābes. Un ir zināms, ka tās uz organismu atstāj ne pašu patīkamāko ietekmi.

Vai esat pamanījuši, kā pēc ātrās ēdināšanas uzkodas pēkšņi kļūst slinkums un miegainība? Nu, tas viss notiek tāpēc, ka samazinās cukura līmenis asinīs un organisms vienkārši jūtas smags un noguris, cenšoties sagremot visu apēsto.

Ievārījums un grauzdiņš

Atzīstiet, vai arī jums patīk brokastīs sevi palutināt ar grauzdiņiem ar ievārījumu? Garšīgi, ātri un saldi – pēc daudzu domām, tas ir lielisks dienas sākums. Taču, kā izrādās, šādas uzkodas nenoved ne pie kā laba. Pēc pusotras stundas bada sajūta atkal paziņo par sevi skaļā balsī.

Tas viss notiek tāpēc, ka produkti ar augstu cukura saturu nespēj apmierināt organisma vajadzības, attiecīgi tas centīsies iegūt nepieciešamās kalorijas, un tas savukārt noved pie pārēšanās un liekiem kilogramiem. Tāpēc eksperti iesaka rītu sākt ar olbaltumvielu pārtiku, kā arī veselīgiem taukiem. Piemēram, ievārījumu var aizstāt ar avokado šķēli, papildinot ar vārītu olu un svaigiem zaļumiem. Barojošs, sātīgs un ne mazāk garšīgs ēdiens.

Pākšaugi un sieri

Katrs vismaz reizi dzīvē ir gatavojis salātus ar kukurūzu, pupiņām, zirņiem, aunazirņiem vai citiem pākšaugiem, papildinot tos ar sieru un mērci. Iznāk tik garšīgi, ka gribas pievienot vēl. Taču tikai šāda veida maisījums izraisa ne tikai vēdera pūšanos un kolikas, bet arī citas nopietnākas kuņģa un zarnu trakta problēmas.

Sulas un graudaugi

Graudaugu brokastis granulas vai musli veidā ir kaut kas tāds, ko daudzi cilvēki ir sākuši lietot uzturā, īpaši pēc Instagram video, kur katrs otrais blogeris stāsta par to, cik garšīgi un veselīgi tie ir, it īpaši, ja piedzer klāt sulu.

Lasi vēl: Kā sievietes padomju laikos rūpējās par skaistumu: 5 mammu un vecmāmiņu skaistumkopšanas padomi

Taču, kā izrādās, šāda kombinācija sāta, viegluma un enerģijas vietā rada nogurumu, smaguma sajūtu vēderā, vēdera pūšanos, kolikas un pat sliktu dūšu. Uztura speciālisti uzskata, ka graudaugi kopā ar sulām ir maisījums, kas nodara vairāk ļaunuma nekā labuma. Jo sulā esošais cukura un skābes daudzums samazina fermenta, kas palīdz sašķelt ogļhidrātus, aktivitāti.

Skābi piena produkti un ogas

Lielākā daļa no tiem, kuri ir pieraduši pareizi ēst, dod priekšroku raudzētiem piena produktiem, pievienojot tiem ogas, žāvētus augļus vai riekstus. Bet tas nav gluži pareizi, jo kefīram vai jogurtam, kas bagāts ar olbaltumvielām, kombinācijā ar fruktozi ir kaitīga ietekme uz gremošanas traktu, izraisot virkni nepatīkamu sajūtu, sākot ar smaguma sajūtu un beidzot ar vēdera pūšanos, gremošanas traucējumiem un sliktu dūšu.

Gaļas izstrādājumi un olas

Olu kultenis kopā ar bekonu, desu, šķiņķi vai gaļu ir viens no visbiežāk sastopamākajiem sātīgu brokastu variantiem. Tās ir ātras, garšīgas un diemžēl nebūt ne veselīgas.

Tā kā šajos produktos ir milzīgs olbaltumvielu un tauku daudzums, organismam būs nepieciešams pietiekami daudz laika, lai sagremotu visu apēsto. Un tas savukārt nav labi, jo, tērējot enerģiju ēdiena sagremošanai, mēs izjūtam nogurumu, smaguma sajūtu un dažkārt pat aizkaitināmību diskomforta dēļ.

 

Leave a Comment