Kā citu cilvēku viedokļi traucē mums gūt panākumus: psihologa atbilde

Ļoti bieži bērni izaug atkarīgi no citu viedokļa.

Ļoti bieži mēs varam uztraukties par to, ko par mums domā citi, piemēram, uzstājoties publiski vai vienkārši tiekoties ar draugiem. Turklāt šī sajūta nav nerodas tukšā vietā, bet tai ir savs iemesls. Par to, kāpēc mēs pievēršam uzmanību citu viedoklim, savā Instagram pastāstīja psiholoģe Tania Fēniksa.

Ģimenes audzināšanas īpatnības

Ļoti bieži bērni izaug atkarīgi no citu viedokļa, jo ģimenē ir ļoti izplatītas tādas frāzes kā: “Ko cilvēki domās?” vai “Uzvedies labi. Redzi, tur tēvocis skatās dusmīgi”. Tas nozīmē, ka ģimenē bija pieņemts dzīvot tā, lai citi nedomātu neko sliktu.

Neviens neinteresējās par bērna emocionālo stāvokli

Ja ģimenē neviens neinteresējās par bērna emocionālo stāvokli un svarīgi bija tikai sasniegumi un izskats, tad bērnam veidojas “nosacītas mīlestības” pieredze. Tas nozīmē, ka mīlestību iegūstam tikai par dažiem nopelniem.

Rezultātā bērns pastāvīgi centīsies nopelnīt vecāku mīlestību un uzmanību, nevis domās, ka viņi viņu mīl tādu, kāds viņš ir.

Negatīva pieredze

Bērniem ir raksturīgi izpausties, būt spontāniem, atvērtiem un radošiem. Tomēr, ja paši pieaugušie ir trauksmaini, bailīgi un atkarīgi no citu viedokļa, bērns vienmēr izjutīs nepieciešamību izpatikt citu viedoklim.

Bērns bieži dzirdēs tādas frāzes kā “Es teicu nomierinies”, “Nepieskaries, noliec to” un “Tu nevari, un viss”. Šādā veidā bērns var domāt, ka izrādīt pašapzinīgu uzvedību ir apkaunojoši, un vairs to nedarīs.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Abiem grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 69%

0%

Slikta pašizpratne

Pēdējais iemesls slēpjas sliktās zināšanās un izpratnē par sevi, pašvērtības un integritātes trūkumā. Tas nozīmē, ka tad, ja cilvēkam nav pilnīga priekšstata par sevi, viņš ticēs tam, ko par viņu saka citi cilvēki.

 

Pievienot komentāru