Ja sieva regulāri kritizē vīru, viņa autoritāte bērnu priekšā pazudīs pavisam! Tēvišķumu formē māte!

Jauns pētījums parādīja, ka tas, kā māte reaģē uz tēva un bērna mijiedarbību sākumā, var ietekmē  viņa tālākās audzināšanas kvalitāti. Savstarpējais atbalsts ir atslēga tam, lai kļūtu par labākiem vecākiem.

Zinātnieki parādīja, ka “mātišķas rūpes” – termins, kas apraksta mātes uzvedību un attieksmi, var gan atbalstīt, gan ierobežot tēva dalību bērnu audzināšanā. Ja tēvs uzskata, ka sieva kritiski izturas pret viņa kā vecāka zināšanām, tad pilnīgi iespējams, viņš neizpildīs savas saistības attiecībā pret bērnu.

“Mātes uzvedība veido to, kā tēvi mijiedarbojas ar saviem bērniem. Mātes var nezināt, kā negatīvā kritika ietekmē bērna tēva attieksmi, ”saka vadošā pētniece Laurena Altenburgere no Ohaio Valsts universitātes ASV. “Ja tēvs uzskata, ka viņa centieni ir nepietiekami novērtēti, viņš var aiziet vai kļūt mazāk pozitīvs un uzmanīgs pret savu bērnu. ”

Pētījumā, kas publicēts Bērnu un ģimeņu žurnālā, tika iekļauti 182 datu pāri. Dalībnieki tika novērtēti divreiz, kad viņu bērnam bija 3 mēneši un 9 mēneši. Jo biežāk bija kritizēta tēvu mijiedarbību ar bērnu 3 mēnešu vecumā, jo sliktāk bija viņu audzināšanas kvalitāte 9 mēnešos.

“Daudzi tēvi var būt vairāk pakļauti kritikai nekā mātes, jo mūsu sabiedrībā nav ierasts atbalstīt tēvus kā aktīvus, iesaistītus vecākus, ”sacīja universitātes profesors Sāra Šopa-Salivana.

Svarīgi dot tēviem iespēju justies kā vecākiem. Bet kritika bremzē šo procesu.

Bet vai tu kritizē savu vīru un bērnu tēvu?

avots: economictimes.indiatimes.com

Pievienot komentāru