Ikigai: 5 japāņu laimes un harmonijas principi

Atrodi harmoniju un stabilitāti

“Ikigai japāņu kultūrā ir tieši saistīts ar harmoniju ar apkārtējo vidi, cilvēkiem un sabiedrību kopumā, bez kuras nav iespējama ilgtspēja,” skaidro Kens Mogi.

Lasi vēl: Ārsti ir atklājuši, cik daudz olu dienā drīkst apēst un kāpēc

Personīgās ambīcijas vienmēr tiek apmierinātas, ņemot vērā sabiedrības un vides stāvokli. Galu galā, ja tās nebūs veselīgas, jūs nevarēsiet sasniegt savus mērķus un īstenot savus plānus. Citiem vārdiem sakot, jūs varat doties pretī saviem sapņiem tikai tad, ja esat uzmanīgi pret citiem cilvēkiem, dabu un apkārtējo pasauli. Neviens nevar sasniegt ikigai, kaitējot tiem.

Priecājies par mazām lietām

“Daudzi cilvēki Japānā tradicionāli rītu sāk ar saldumiem, ko parasti noskalo ar zaļo tēju, lai gan pēdējā laikā arvien biežāk to aizstāj ar kafiju vai melno tēju,” saka Kens Mogu. – “Neatkarīgi no tā, kurā pasaules malā atrodaties, ēdiet savus iecienītos gardumus pēc pamošanās. Tad smadzenēs izdalīsies dopamīns, kas rosinās jūs uz darbību (celšanos), kam sekos atalgojums (piemēram, šokolāde un kafija).”

Laime nav tikai kaut kas liels (panākumi, kalpošana kādam lielam mērķim) un materiāls (laba alga un liela māja). Ikdienas laimi veido mazas lietas: gardas brokastis, saulains rīts, iespēja doties uz bērna skolas koncertu vai vakara velobrauciens. Domās atzīmējiet lietas, kas jums sagādā prieku, priecājieties par tām un esiet pateicīgi liktenim par šīm mazajām lietām.

Esi šeit un tagad

Spēja būt šeit un tagad ir tieši saistīta ar spēju priecāties par mazām lietām un spēju atbrīvot sevi. Turklāt spēja būt šeit un tagad ir analoga plūsmas stāvoklim, par kuru daudz rakstījis ungāru izcelsmes amerikāņu psihologs Mihalijs Čikšentmihali.

Plūsma jeb “būt šeit un tagad” ir stāvoklis, kad cilvēks ir tik ļoti iesaistīts savā darbībā, ka viss pārējais viņam zaudē nozīmi. Darbs viņam sagādā prieku, un tas kļūst nevis par līdzekli mērķa sasniegšanai, bet gan par pašmērķi. Tas nozīmē, ka jūs strādājat nevis tāpēc, lai nopelnītu naudu iztikai, bet gan tāpēc, ka jums tas sagādā prieku, pašrealizējaties, sasniedzat savus mērķus un padarāt pasauli labāku.

“Tāpēc muzicējiet pat tad, kad neviens jūs neklausās. Gleznojiet pat tad, kad neviens uz tām neskatās. Uzrakstiet stāstu, ko neviens nelasīs. Iekšējais prieks un gandarījums būs vairāk nekā pietiekams, lai jūs turpinātu darboties un darīt savu darbu. Ja jums tas izdodas, tas nozīmē, ka esat pilnībā apguvis spēju būt šeit un tagad,” – iesaka grāmatas autors.

Svarīgi ir arī apzināties, ka “nav viena optimāla ceļa uz ikigai. Katram no mums ir jāatrod savs ceļš, ejot cauri savu unikālo īpašību labirintam”.

 

Leave a Comment