Eiropas luksusa preču tirgus izjūt spiedienu, jo Ķīnas izaugsme mazinās

Ķīna ziņoja par vājāku patēriņa cenu pieaugumu augustā, nekā gaidīts, signalizējot, ka iekšzemes patēriņa pieprasījums joprojām ir vājš.

Tas varētu radīt turpmāku spiedienu uz galvenajām nozarēm Eiropas akciju tirgos, tostarp luksusa patēriņa un kalnrūpniecības akcijām, kas ir jutīgas pret Ķīnas ekonomikas datiem.

Ķīnas patēriņa cenas augustā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieauga par 0.6%, kas neatbilst gaidītajiem 0.7%, bet liecina par nelielu uzlabojumu salīdzinājumā ar 0.5% pieaugumu jūlijā.

Tomēr rūpnīcu izejvielu cenas, ko mēra ar ražotāju cenu indeksu (PPI), joprojām bija deflācijā, salīdzinājumā ar iepriekšējā gada līmeni samazinoties par 1.8%, kas pārsniedza aplēsto 1.5% kritumu un sekoja 0.8% kritumam jūlijā.

Dati liecina, ka Ķīnas tautsaimniecības atveseļošanās joprojām kavējas, galvenokārt mājokļu tirgus lejupslīdes un ilgstošo ar Covid saistīto ierobežojumu ilgstošās ietekmes dēļ.

Ķīnas iekšzemes kopprodukts (IKP) otrajā ceturksnī pieauga par 4,7 % gada izteiksmē, kas ir vājāks nekā prognozētie 5,1 % un zemāks nekā 5,3 % pirmajā ceturksnī.

Pirms nedēļas Ķīna ziņoja arī par vājāku, nekā gaidīts, ražošanas iepirkumu menedžeru indeksu (PMI), kas saruka jau ceturto mēnesi pēc kārtas.

Šie skaitļi rada arvien lielāku spiedienu uz Ķīnas 5 % izaugsmes mērķi 2024. gadam, liekot vairākām iestādēm samazināt savas prognozes.

Eiropas luksusa zīmoli un kalnrūpniecības akciju akcijas saskaras ar spiedienu

Vājais Ķīnas patērētāju pieprasījums ir būtiski ietekmējis lielākās nozares Eiropas tirgos, īpaši luksusa preču zīmolu un kalnrūpniecības akciju akcijas.

Lai gan pagājušajā nedēļā Volstrītas lejupslīde izraisīja plašu izpārdošanu pasaules tirgos, Eiropas luksusa patēriņa preču akcijas piedzīvoja visstraujāko kritumu, ko noteica analītiķu pazeminātie vērtējumi, ņemot vērā neskaidro ekonomisko perspektīvu Ķīnā.

Ievērojamu Eiropas luksusa preču zīmolu, tostarp LVMH, Hermès, Christian Dior un Kering, akciju vērtība pagājušajā nedēļā samazinājās par 7-12 %. Pēdējo sešu mēnešu laikā LVMH un Kering tirgus novērtējums ir samazinājies attiecīgi par gandrīz trešdaļu un pusi, jo Ķīnas ekonomikas lejupslīde turpina negatīvi ietekmēt pārdošanas ieņēmumus.

Arī Eiropas kalnrūpniecības uzņēmumu akcijas smagi skāris parasto metālu un svarīgāko minerālu, īpaši vara un dzelzsrūdas, cenu kritums.

Rio Tinto, Anglo-American un BHP akcijas pēdējo trīs mēnešu laikā samazinājās par 14 %, un galvenais iemesls tam bija Ķīnas vājais pieprasījums, ko izraisīja pašreizējā nekustamā īpašuma tirgus krīze.

Derīgo izrakteņu ieguves rūpnīcu akciju rezultāti bieži ir cieši saistīti ar to galveno produktu cenu pārmaiņām, un vara un dzelzsrūda ir galvenie šo lielo ieguves uzņēmumu produkcijas veidi.

Šo izaugsmi ietekmējošo izejvielu cenu lejupslīdes tendence var saglabāties, radot papildu spiedienu uz kalnrūpniecības uzņēmumu akcijām.

Leave a Comment