Atzīts psihologs uzskaita laimīgu ģimeņu pazīmes; Svarīgākā ir trešā un devītā pazīme

Katra ģimenes locekļa personīgās robežas un telpa

Laimīgā ģimenē tiek respektēts katrs ģimenes loceklis – gan pieaugušais, gan bērns. Nevajadzētu aizmirst, ka katram laiku pa laikam ir nepieciešama personīgā telpa un privātums.

Psihologs atgādina, ka ir jācenšas nepārkāpt vienam otra robežas, par tām jārunā:

“Cilvēkam ir svarīgi dažreiz būt vienam, kādam vairāk, kādam mazāk. Izturieties viens pret otru ar cieņu. Atpūtieties viens no otra.

 

Kopīgas intereses un izklaides

Kopīgi brīvā laika pavadīšanas veidi un līdzīgas intereses cilvēkus tuvina. Laimīgām ģimenēm parasti patīk pavadīt laiku kopā.

Varbūt jums patīk kopā doties pastaigās vai ceļojumos, varbūt jūs kopā nodarbojaties ar sportu vai ko citu. Tas jūs tuvina un tuvina, kā arī stiprina jūsu attiecības. Rodas vienotība un saliedētība. Katram ir savas intereses, hobiji un izklaides, kā arī kopīgas intereses.

 

Ģimenes tradīcijas

Katrā laimīgā ģimenē ir savas tradīcijas. Jūs varat radīt jaunas tradīcijas vai atcerēties vecāku tradīcijas.

Pastāstiet, kādas tradīcijas bija jūsu ģimenēs, kad jūs bijāt bērns, kuras no tām jūs vēlētos turpināt, izveidojiet savu vēsturi, izdomājiet savas paražas, ko varētu nodot tālāk saviem bērniem, mazbērniem. Eksperts atgādina, ka tradīcijas ir saistītas ar ģimenes vienotību.

 

Kopīgi plāni un mērķi, lēmumu pieņemšana

Laimīgās attiecībās ir ierasts visu pārrunāt līdz sīkumiem: kopīgi veidot plānus un sapņus, virzīties uz mērķiem un kopīgi pieņemt lēmumus.

Sapņojiet kopā, izvirziet kopīgus mērķus, gan lielus, gan mazus, pieņemiet kopīgus lēmumus no pieaugušo pozīcijām, nevis pārliekiet atbildību par kaut ko uz otru.

 

Pieņemt vienam otru tādu, kāds viņš ir

Katrs laimīgas ģimenes loceklis ir personība ar savām nepilnībām un stiprajām pusēm. Nekritizējiet viens otru, saglabājiet uzslavu un kritikas līdzsvaru. Mīliet ikvienu, pat ja viņš ir kļūdījies un paklupis.

 

Elastība attiecībās

Psihologs uzsver, ka laimīgās attiecībās katram ir jāspēj atzīt, kad ir kļūdījies, ja ir apvainojies, jāatvainojas. Svarīgi ir spēt nogludināt stūrus konfliktos, paskatīties uz situāciju it kā no malas, ne tikai no savas pozīcijas.

 

Iepriecināt un uzslavēt

Neaizmirstiet viens otram sagādāt patīkamus pārsteigumus un dāvanas, pat ja nav nekāda gadījuma un svētku. Izrādiet rūpes par savu partneri un bērniem, biežāk slavējiet bērnus un izsakiet komplimentus mīļotajam cilvēkam. Iemācieties ne tikai ņemt, bet arī dot.

 

Vecāku laiks

Laimīga ģimene mīl pavadīt laiku kopā. Taču ir pilnīgi normāli, ja vecāki dažkārt vēlas būt vieni, bez bērniem.

Eksperts uzskata, ka vecākiem ir svarīgi atpūsties no bērniem un pavadīt laiku tikai divatā, izbaudot katru kopā pavadīto minūti.

 

Yana Lyko rezumē:

“Laimīgās attiecībās – viss no mīlestības un pateicības stāvokļa! Svarīgi ir cienīt, uzticēties, izjust emocijas un jūtas, komunicēt vienam ar otru…”.

Leave a Comment