Saipem iegūst QatarEnergy līgumu par 4 miljardiem ASV dolāru

Itālijas enerģētikas inženieru grupa Saipem svētdien paziņoja, ka tā ir ieguvusi 4 miljardu ASV dolāru vērtu līgumu ar QatarEnergy, kas ir viens no pasaules lielākajiem sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) piegādātājiem.

QatarEnergy, kas iepriekš bija pazīstams kā Qatar Petroleum, ir Katarai piederošs valsts naftas uzņēmums, kas atbild par valsts naftas un dabasgāzes nozares pārraudzību. Tas ir viens no pasaulē lielākajiem sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) ražotājiem, un tam ir būtiska loma pasaules enerģijas tirgū.

Līgums palīdzēs palielināt ieguvi QatarEnergy piederošajā dabasgāzes atradnē North Field, kas atrodas pie Kataras ziemeļaustrumu piekrastes, savā paziņojumā piebilda Saipem.

Šā gada sākumā Katara paziņoja par paplašināšanas projektu, kura mērķis ir līdz 2030. gadam palielināt Ziemeļpola sašķidrinātās dabasgāzes ieguvi no pašreizējiem 77 miljoniem tonnu gadā līdz 142 miljoniem tonnu gadā (mt/gadā).

Šomēnes Itālijas grupa paziņoja, ka saskaņā ar spēkā esošo ilgtermiņa līgumu ar naftas gigantu Saudi Aramco tā ir ieguvusi divus līgumus Saūda Arābijā, kuru kopējā vērtība ir aptuveni 1 miljards ASV dolāru. Šie darījumi vēl vairāk nostiprina Saipem klātbūtni Persijas līcī.

2024.gada pirmajā pusgadā Saipem ir uzrādījusi labus finanšu rezultātus. Uzņēmuma ieņēmumi palielinājās par 22 % salīdzinājumā ar to pašu periodu 2023. gadā, sasniedzot 3,4 miljardus eiro, ko lielā mērā veicināja tā darbības atklātā jūrā.

EBITDA palielinājās par 36% līdz 297 miljoniem eiro, savukārt neto ienākumi 2024. gada 2. ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pieauga par 53% līdz 61 miljonam eiro. Saipem koncentrēšanās uz parādu samazināšanu ir bijusi veiksmīga, un neto naudas plūsma ir ievērojami uzlabojusies, un neizpildīto projektu apjoms ir pārsniedzis 30 miljardus eiro.

Neraugoties uz šiem panākumiem, daži segmenti, piemēram, enerģijas pārvadātāju nodaļa, saskārās ar grūtībām, ziņojot par stagnējošu EBITDA peļņas maržu.

Tomēr uzņēmums saglabā pozitīvu perspektīvu, prognozējot turpmāku izaugsmi un labus rezultātus jūras vēja enerģijas un infrastruktūras nozarēs.

Leave a Comment