ASV jēlnaftas cena pieaug par vairāk nekā 2 ASV dolāriem saistībā ar bailēm no viesuļvētras Francine

Naftas cenas trešdien pieauga par vairāk nekā 2 %, ko izraisīja bažas par ilgstošiem ražošanas pārtraukumiem ASV jūras naftas ieguves apgabalā, kuru pa ceļam uz sauszemi Luiziānā šķērso viesuļvētra Francine.

Brent jēlnaftas nākotnes līgumu cena trešdien bija 70,61 ASV dolārs par barelu, kas ir par 1,42 dolāriem jeb 2,05 % vairāk. ASV jēlnaftas nākotnes līgumi noslēdzās par 1,56 dolāriem jeb 2,37 % augstāk – 67,31 dolāra par barelu.

Naftas cenas atkāpās no ASV Enerģētikas informācijas administrācijas trešdienas rītā paziņotā jēlnaftas krājumu pieauguma.

EIA paziņoja, ka jēlnaftas krājumi nedēļā, kas beidzās 6. septembrī, palielinājās par 833 000 barelu – līdz 419,1 miljonam barelu, salīdzinot ar Reuters aptaujā aptaujāto analītiķu prognozēm par 987 000 barelu pieaugumu.

Jēlnaftas krājumi Kušingas (Oklahoma) piegādes centrā nedēļas laikā samazinājās par 1,7 miljoniem barelu.

“Diezgan negaidītu nelielu naftas krājumu pieaugumu aizēnoja vēl viens samazinājums Kušingā,” teica Mets Smits, Kpler vadošais naftas analītiķis. “EIA dati liecina, ka Kušingas krājumi ir samazinājušies deviņas no pēdējām 10 nedēļām, sasniedzot zemāko līmeni kopš pagājušā gada novembra sākuma.”

Abi naftas etaloni otrdien piedzīvoja kritumu, Brent markas naftas cenām noslīdot zem 70 ASV dolāru atzīmes un sasniedzot zemāko cenu kopš 2021. gada decembra, bet ASV jēlnaftas cenām samazinoties līdz zemākajam līmenim kopš 2023. gada maija pēc tam, kad OPEC jau otro reizi pārskatīja savu 2024. gada naftas pieprasījuma pieauguma prognozi.

Atbalstu sniedza arī bažas par viesuļvētras “Francine” izraisītajiem ieguves traucējumiem ASV, kas ir pasaulē lielākā naftas ieguves valsts, norādīja citi analītiķi.

“Man ir aizdomas, ka nākamnedēļ statistiku ietekmēs viesuļvētra Francine, kas pārtrauks tankkuģu plūsmu caur Meksikas līci,” sacīja Lipow Oil Associates prezidents Endrjū Lipovs.

ASV Drošības un vides aizsardzības birojs paziņoja, ka līdz trešdienai 39 % no jēlnaftas ieguves Meksikas līcī bija apturēta, jo uzņēmumi evakuēja apkalpes no Francine ceļa.

Birojs arī paziņoja, ka vētra apturēja 49 % dabasgāzes ieguves līcī.

Saskaņā ar EIA datiem Meksikas līča ziemeļu daļā, ko regulē ASV, tiek iegūti 15 % no kopējās ASV jēlnaftas ieguves un 2 % no sausās dabasgāzes ieguves.

Leave a Comment